Prosze o pomoc i wytłumaczenie
Balmorg : Oblicz
5 8:52−512
−−−−−−−−−−−
25−3 : 5−2
(w liczniku na końcu 5 do potęgi 12 w mianowniku potęgi ujemne −3 i − 2 )
Sprowadź do najprostszej postaci :
∛54 + ∛128−∛432
b) (√(2 ) (√6+√24))/√3
Usuń niewymierność z mianownika
a) 2/(√6+√2)
b) (√2−1)/(2√2+1)
4 Uprość wyrażenia a potem oblicz :
(x−3)2+√5 (2x +√5 )( √5−2x)− (1−x)2 Dla x= −√5
12 mar 18:06
5-latek : zad4
(x−3)2= 2x−6
(1−x)2= 2−2x
2+√5= √5+2
wiec (√5+2)(√5−2}= 5−4=1
wzor (a+b)(a−b)=a2−b2
12 mar 18:10