Wykaż, że najkrótszy odcinek
Dawid: W kwadracie ABCD o boku długości 2 zawiera się łuk okręgu o środku w punkcie A i promieniu AB.
Rozważamy wszystkie odcinki spełniające jednocześnie dwa warunki:
1) Odcinek jest styczny do danego łuku w dowolnie wybranym na tym łuku punkcie E (E≠B i E≠D).
2) Jeden koniec odcinka należy do boku BC, zaś drugi do boki DC.
Wykaż, że najkrótszy odcinek spełniający warunki zadania ma długość 4(√2−1).
10 mar 20:57
Eta:

|AC|=2
√2 |EC|=|AC|−|AE|=2
√2−2= 2(
√2−1)
trójkąt MNC jest prostokątny i równoramienny
to: |MN|= 2|EC|= 4(
√2−1)
c.n.w
10 mar 21:10
Dawid: Właśnie tak zrobiłem jak trafiło się to zadanie na maturze próbnej i niestety za takie coś
dostałem tylko 1 na 7 możliwych do zdobycia punktów, a teraz te zadanie w domu musimy zrobić,
a mi nic innego do głowy nie przychodzi..
10 mar 21:31
Kacper:
Bardzo fajne zadanko, ale nie widzę rysunku
Ety, a same rachunki mnie nie przekonują.

Rozwiązanie przy pomocy rachunku różniczkowego dosyć proste, ale poczekajmy na rysunek
Ety, bo może sie okażę, że się je w pamięci liczy, a ja będę strzelał do kaczek z
"armaty"
Eta można jeszcze raz rysunek?
13 mar 10:52
stasius12: Dawidzie, więcej punktów nie mogles dostać, gdyż rozumowanie przedstawione przez Ete jest
niekompletne − z gruntu zle założenie − bo niby dlaczego ten MN ma być taki ze DN = BM? To
powinniśmy wykazać..Metoda przykładowa: Oznaczmy DN=x i BM=y .. Wówczas CN=2−x i CM =2−y.
Ponadto łatwo wykazać ze DN=NE i BM=ME ( z tw. Pitagorasa dwukrotnie )... Wtedy z tw.
Pitagorasa dla trójkąta NCM mamy : (2−y)2 + (2−x)2 = (x+y)2..
Z tego równania wylivzamy jedna ze zmiennych za pomocą drugiej i liczymy sumę x+y ktora jest
szukana odlegloscia wyrażoną za pomocą jednej ze zmiennych x lub y.. Czyli mamy funkcje tej
zmiennej. Aby określić wartość najmniejsza liczymy pochodna i badamy ekstrema lokalne.. Itd..
18 mar 23:58
Eta:
19 mar 00:08
123: Jak wykazac z pitagorasa, ze DN=NE? Mógłby ktoś zapisac, bo mi nie wychodzi, ze sa rowne i nie
wiem dlaczego
22 mar 07:38