asd
olekturbo: Mam trójkąt: |AB| = 3 |AC| = 7 |BC| = 8. Oblicz V bryły powstałej z obrotu trójkąta ABC wokół
prostej zawierającej bok AC. Mógłby mi ktoś to narysować? Bo nie umiem dla rozwartokątnych
14 mar 17:10
Eta:

Sprawzamy z tw. kosinusów ,że
cosα =...... <0 ⇒ ΔABC jest rozwartokątny
Bryła otrzymana z jego obrotu to stożek z wydrążonym w podstawie (małym stożkiem)
14 mar 17:20
olekturbo: Dziekuje
14 mar 17:28
olekturbo: W trójkącie ABC AC=7, BC=8 zaś ∠ABC=60∘ . Oblicz V bryły powstałej z obrotu trójkąta ABC wokół
prostej zawierającej bok AC.
Nie umiem rozwiazac tego zadania dla przypadku x = 3.
14 mar 17:38
Eta:

Bryła składa się z dwóch stożków sklejonych podstawami
| | 2 | | 2 | |
V(bryły) = |
| πr2(H1+H2)= |
| πr2*|AC| |
| | 3 | | 3 | |
Pozostaje wyznaczyć długość
r=?
| | 7 | | 8 | |
z tw. sinusów |
| = |
| ⇒ ........... α=.... |
| | sin60o | | sinα | |
| | r | |
sinα= |
| ⇒ r=............. |
| | 8 | |
......................
14 mar 17:59
olekturbo: dziekuje bardzo
14 mar 22:43
Eta:
Na zdrowie .....
14 mar 22:58
olekturbo: Eta a jak to będzie rozwartokątny to nie liczy się inaczej? Bo w innych odp widziałem h1−h2
14 mar 23:00
Eta:
To zależy od treści zadania :
Jeżeli stożki są sklejone podstawami , to długości wysokości sumujemy
Jeżeli w stożku mamy wydrążony stożek to długości wysokości odejmujemy
14 mar 23:04
olekturbo: Aha dzięki
14 mar 23:53