matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczanie granic ciągów.
zagubiony:
Oblicz:
√
n+3
+2
lim
√
4n−1
n−>
∞
14 mar 22:03
Janusz:
n+3
2
1
1
= lim
n−>
∞
(
√
+
) =
√
+0 =
.
4n−1
√
4n−1
4
2
14 mar 22:20
zagubiony:
Bardzo dziękuję. Czy mógłbyś mi pomóc i powiedzieć, co jest złego w moim rozwiązaniu?
√
n+3
+2
√
n
2
(1/n + 3/n
2
+ 2
lim
= lim
=
√
4n−1
√
n
2
(4/n−1/n
2
)
n*
√
1/n+3/n
2
+2
n(
√
1/n+3/n
2
+2/n
lim
= lim
=
n*
√
4/n−1/n
2
n(
√
4/n−1/n
2
)
√
1/n+3/n
2
+2/n
lim
√
4/n−1/n
2
a z tego wychodzi, że mianownik równa się 0...
14 mar 22:38
zagubiony:
Oczywiście wszędzie n−>
∞
14 mar 22:38