#workout 17
PrzyszlyMakler: Oblicz styczną do wykresu funkcji f(x) = −x2 +5x + 3 w punkcie A(x, −3)
14 mar 13:46
Jerzy:
I z czym masz problem ?
14 mar 13:47
Metis: y=f'(x0)+b
Gdzie
(x0, −3) − twój pkt. stycznosci.
Oblicz x0.
14 mar 13:47
Jerzy:
No nie tak całkiem
14 mar 13:50
Metis: Zjadłem x
14 mar 13:51
Metis: y=f'(x
0)x+b
14 mar 13:51
Jerzy:
Dalej źle
14 mar 13:53
Metis: Teraz już nie widzę błędu. Popraw mnie
J
14 mar 13:56
Jerzy:
y = f'(x0)(x − x0) + f(x0)
14 mar 13:57
olekturbo: Oblicz styczną do wykresu funkcji f(x) = −x
2 +5x + 3 w punkcie A(x, −3)
−x
2+5x+3 = −3
−x
2+5x+6 = 0
x
2−5x−6 = 0
Δ = 25+24 = 49
√Δ = 7
y − y
0 = f'(x
0)(x−x
0)
f'(x) = −2x+5
f'(−1) = 2+5 = 7
f'(6) = −12+5 = −7
dalej juz tylko podstawic
14 mar 14:03
Metis: A to już zależy jak będziemy liczyć

Najpierw policzymy:
f(x)=−3
Mamy punkt styczności.
Liczmy pochodną, później f'(x
0).
A b z policzonego wczesniej pkt. styczności
14 mar 14:03
Jerzy:
Równie dobrze mogłeś napisać y = ax + b ( a i b do obliczenia )
14 mar 14:06
PrzyszlyMakler: @olekturbo
Punkty −1 i 6 są więc.. czym właściwie? I co dalej trzeba zrobić, jednak nie ogarniam tego
zadania, gdy w punkcie A odcięta to niewiadoma
14 mar 14:07
Metis: Rozumiem Cię
J 
trochę niejasno napisałem.
Dzięki
14 mar 14:07
olekturbo: no jest styczna w punkcie (−1,−3) i (6,−3)
14 mar 14:08
Metis: f(x) przyjmuje wartość −3 dla argumentów −1 i 6.
Jeśli to punkt styczności to musi być spełniony, należeć do f(x).
14 mar 14:09
Jerzy:
To są dwie różne styczne
14 mar 14:13
olekturbo: no tak tak zle napisalem
14 mar 14:14