kąt dwuscienny
123: Dane są dwa przystajace rownolegloboki ABCD i DCEF o wspolnym boku DC. Miara kąta ostrego obu
rownoleglobokokow jest równa <CDA = <EDC = 30 stopni. Płaszczyzny zawierające te
rownolegloboki tworzą kąt dwuscienny o mierze 60 stopni. Wiedzac, ze AD=DF=2, oblicz odległość
między prostymi AB i EF.
Nie wiem jak to zrobic i przyznam, że mam problem już z samym rysunkiem

ktos pomoże?
12 mar 13:35
123: ?
12 mar 15:15
Ajtek:
Na moje oko, coś nie tak jest z treścią zadania. Mamy kąt EDC i odcinek DF.
12 mar 15:39
123: to zadanie 6.31 ze zbioru Kurczaba dla klasy trzeciej i przepisane jest słowo w słowo. a jak
naszkicować rysunek chociaż?
14 mar 10:30
===:
Albo TY nie przykładasz znaczenia do tego w jakiej kolejności piszesz wierzchołki albo błąd
w książce. Zadanie jest banalne ... ale źle opisane.
14 mar 12:01
123: widocznie nie jest banalne skoro na podstawie treści też nie wiesz jak zrobić, bo zadanie jest
przepisane dokładnie słowo w słowo
14 mar 12:06
14 mar 12:08
===:
Zapytam Cię wprost ... piłeś coś czy jesteś głąb

Popatrz na znaczenia wierzchołków i nie pieprz głupot
14 mar 12:13
===:

... i popatrz czy kąt EDC jest kątem ostrym rónoległoboku
14 mar 12:28
123:

rysunek na szybko:
CDA = EDC = 30 stopni = x
o co chodzi Ci z tymi wierzchołkami?
14 mar 12:36
123: rysunek robi się pod oznaczenia w zadaniu, więc twój jest po prostu zły, bo w ten sposób nie
masz kąta równoległoboku, więc nie do zadania miej pretensje, a do swojego rysunku
14 mar 12:37
===:
TY NIGDY NIC SIĘ NIE NAUCZYSZ

!
1) Opisywanie wierzchołków ma swoje zasady
2) Naciągać pod oznaczenia to ty możesz ...
3) To jak sie to ma do dalszej treścI "AD=DF=2"
14 mar 12:40
123: tylko z trzecim się zgodzę
14 mar 12:41