Hmmm
Jack:
Okreslanie ostatniej cyfry danej liczby.
34*k ma zawsze ostania cyfre rowna 1, dla kazdego k∊N
73k ma taka sama wlasnosc jak trojka, czyli tez ma ostatnia cyfre rowna 1
czy sa jakies podobne wlasnosci
np. dla liczb 2k * x i 4k * x, albo jakies 5k*x ?
Tak z ciekawosci pytam.
Bo jak sobie wypisalem, to
24k ma ostatnia cyfre (zawsze ?) rowna 6
42k ma ostatnia cyfre rowna 6 (zawsze?)
11 mar 16:34
11 mar 16:36
Jack: dzieki, ale widzialem juz
11 mar 16:44
Jack: oczywiscie chochlik
74k tak samo jak 34k
11 mar 16:45
Saizou :
3=3 mod10
34=81=1 mod 10
34k=1 mod10
2=2 mod10
24=16=6 mod10
24k=6 mod 10 , dlaczego?
bo 6=6 mod10
62=36=6 mod 10
63=62*6=6*6=36=6 mod 10 itd.
pokaż tak samo dla 42k
11 mar 17:04
Jack: 4 = 4 mod 10
42 = 16 = 6 mod 10
44 = 256 = 6 mod 10
42k = 6 mod 10...
11 mar 17:09
Jack: Podbijam post ale innym pytaniem...
Ktos zna jakies metody szybkiego dodawania/mnozenia/dzielenia?
czasami widze jak ludzie mnoza 75*9 w sekunde w pamieci, ja bym to zrobil 75*10 − 75 ale to
zajmuje wiecej niz 1 sekunde...
nawet 23 * 64 w kilka sekund...
wiec pytanie brzmi czy ktos zna jakies metody/stronki gdzie mozna sie nauczyc? czy chodzi po
prostu o powtarzanie wiele razy dzialan i samo do glowy wchodzi jak tabliczka mnozenia do
100...
11 mar 18:34
azeta: 75*9=(7*10+5)*9=630+45=675
to raczej nie kwestia metod, trzeba po prostu znaleźć "swoje patrzenie na liczby"
11 mar 18:38
Jack: jesli w myslach wykonasz takie dzialanie w ciagu sekundy−dwoch to podziwiam...
11 mar 18:42
Jack: A pytanie sie wzielo bo ogladam program
"countdown series" gdzie maja po 30 sekund na ulozenie liczby i mnoza wlasnie rozne ciekawe
rzeczy
11 mar 18:43
Mila:
152=225
252=625 ( na końcu 25 i cyrfa setek =2*3)
352=1225 ( na końcu 25 i dopisujemy 3*4=12)
452=2025
dopisz kilka
1152=...25
11 mar 18:44
Jack: hmm, ma to sens nawet
czyli
55
2 = koncowka 25 i 5*6= 30 wiec 3025
65
2 = 42 25
125
2 = 156 25
135
2 = 182 25
155
2 = 15*16 25 = 24025
i wlasnie o takie cos mi chodzilo, fajne i przyjemne i uczy

dziękuję
Milu
znasz moze jakies inne?
11 mar 18:52
Jack: ale naprawde super sposob
11 mar 19:04
Mila:
1552=24025 nie możesz tak zapisać, jak masz w ostatniej linijce.
Jeśli sobie przypomnę to napiszę.
Trochę dłużej:
562=(50+6)2=2500+2*50*6+36 , to chyba znasz.
563=(50+6)3=125000+3*2500*6+3*50*36+63 to już lepiej kalkulator.
Ale tu się przydaje.
113=(10+1)3=1000+3*100+3*10+1=1331
11 mar 19:18
Jack: wiem, ze liczby nie moge tak zapisac, ale zapisalem dzialania jakie wykonuje w glowie zeby
pokazac wynik
11 mar 19:31
Jack: jesli chodzi o same kwadraty to akurat latwo jest w ten sposob :
232 = (20 * 26)+32 = 520 + 9 = 529
272 = (30*24)+ 32 = 720 + 9 = 729
992 = (100*98) + 12 = 9800 + 1 = 9801
322 = (30*34)+4 = ...
692 = (70 * 68) + 1 = 4761 (tutaj akurat srednio)
ale np juz w :
292 = (30*28) + 1 = 841
11 mar 20:19
Kacper:
35*55=(3*5+4)*100+25=1925
45*75=(4*7+5)*100+75=3375
itd.
12 mar 11:37