Trygonometria
Pawel: Witajcie. Mam pytanie, jesli chce.narysowac wykres cos(2x + π) to czy najpierw rysuje Cos2x i
potem przesuwam w lewo o π? Bo widzialem ze niektorzy wyciągają 2 przed nawias i troche
inaczej przebiega rysowanie funkcji. Obie metody są poprawne?
12 mar 12:11
Jerzy:
y = − cos2x
rysujesz: y = cos2x i odbijasz symetrycznie wzgledem osi OX
12 mar 12:13
5-latek : Dobrze kombinujesz
12 mar 12:14
Jerzy:
albo: rysujesz: y = cos2x i przesuwasz o π w lewo
12 mar 12:14
5-latek : Witaj
Jerzy
12 mar 12:17
Jerzy:
Cześć
12 mar 12:18
Paweł: Dziękuje bardzo za odpowiedzi, ale mam jeszcze jedno pytanie.
| | π | |
Chce narysować wykres y = cos(2x − |
| ) |
| | 2 | |
Miejsca zerowe cosinusa to π/2 + kπ.
To mogę to zrobić w taki sposób?
2x = π+ kπ /2
| | π | | kπ | |
x = |
| + |
| Czyli to będą moje miejsca zerowe i pod k bede podstawiał liczby |
| | 2 | | 2 | |
{1,2,3...} to będą moje miejsca zerowe i wtedy rysuje.
12 mar 13:35
Jerzy:
A po co tak kombinować ?
cos(2x − π/2) = cos[−(π/2 − 2x)] = cos(π/2 − 2x) = sin2x .... i rysujeszz: y = sin2x
12 mar 13:41
Paweł: Wiem, że to więcej bawienia się z tym wszystkim, ale jakoś wtedy bardziej to sobie, że tak
powiem wyobrażam
12 mar 13:45
Paweł: '' cos[−(π/2 − 2x)] = cos(π/2 − 2x) '' co sie stało z tym minusem ?
12 mar 13:47
Jerzy:
cos(−α) = cosα
a co do Twojego sposobu...to popraw obliczenia
12 mar 13:48
5-latek : Miałem pisać to samo
12 mar 13:51
Paweł: Nie widze

, gdzie się ten błąd sie wkradł ?
12 mar 13:51
mietek:
pytanie do 12:14
cos(2x + π) to cos2x przesuniete o π w lewo
czy
| | π | | π | |
cos( 2(x + |
| ) ) czyli cos2x przesuneite o |
| w lewo |
| | 2 | | 2 | |
−
| | π | |
a może cosx przesuneite o |
| w lewo i 2x ściśniete w poziomie? |
| | 2 | |
12 mar 13:54
Jerzy:
popatrzyłem tylko na druga linijkę .... ma być: 2x = π + kπ
| | kπ | |
wynik masz dobry, ale można prościej: 2x = π + kπ ⇔ 2x = kπ ⇔ x = |
| |
| | 2 | |
12 mar 13:55
5-latek : Mietek masz programy do rysowania funkcji wiec jaki jest problem ?
Ja takich niestety nie miałem i musialem wszystko rysować na papierze milimetrowym
12 mar 14:06
mietek:
No tak.. niby mam, ale to, że raz wyjdzie coś dobrze to nie znaczy, że reguła jest poprawna..
dlatego pytam
12 mar 14:11
Paweł: | | x | |
Żeby niepotrzebnie nie zakładać wielu tematów  . Jeśli mam taką funkcje y= 2|sin |
| | to |
| | 2 | |
jaka jest kolejność przekształceń?
12 mar 15:01
Jerzy:
sin(x/2)
Isin(x/2)I
2Isin(x/2)I
12 mar 15:07
5-latek : Korzystajac z defincji wartości bezwzlednej mamy
dla x≥0
| | x | | 1 | |
dla x<0 |sin |
| |= −sin |
| x |
| | 2 | | 2 | |
12 mar 15:07
Paweł: i jeszcze jedno.
y= 2 sinx − √1−cos2x TO pod pierwiastkiem to sin2x czyli powstaje takia funkcja.
y = 2sinx − |sinx|
|sinx| = sinx dla sinx > 0
|sinx| = −sinx dla sinx < 0
Do narysowania mam w takim razie y=sinx dla sinx> 0 i y=3sinx dla sinx< 0, tak?
12 mar 15:09
5-latek : Tak ale dla x≥0 bo sin0o=0
12 mar 15:13
Jerzy:
tak
12 mar 15:14
Jerzy:
sinx przyjmuje wartości doatnie również dla x < 0
12 mar 15:16
prosta:
ale namieszaliście z tymi wykresami
12 mar 15:21
prosta:
| | π | |
a jak rysować: y= cos(2x− |
| ) ? |
| | 3 | |
12 mar 15:23
Paweł: | | 1 | | 1 | |
y = sin2x * √ |
| + |
| pierwiastek jest nad sumą ułamków. |
| | sinx | | cos2x | |
Sprowadzam oba ułamki do wspólnego mianownika...i otrzymuje takie coś pod pierwiastkiem
| | 1 | |
|
| Myślałem żeby teraz licznik i mianownik wymnożyć przez dwa to w mianowniku |
| | sin2xcos2x | |
otrzymam sin
22x (?) Tutaj pytanie do was czy ide dobrym tropem czy już gdzieś na tym etapie
jest błąd?
PS. Dzięki za poprzednie odpowiedzi
12 mar 15:24
12 mar 15:33
Jerzy:
poprzednie: rysujesz y = cos2x i przesuwasz o π/3 w prawo
12 mar 15:34
prosta:
| | π | |
jeśli rysujesz cos2x i przesuwasz o |
| w prawo to otrzymujesz: |
| | 3 | |
| | π | | 2π | |
y=cos2(x− |
| )=cos(2x− |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
12 mar 15:38
Jerzy:
racja
12 mar 15:44
Paweł: To w takim razie jak najlepiej to zrobić?
12 mar 16:14
prosta:
zależy od wzoru funkcji....jeśli można zastosować wzór redukcyjny to warto....np:
cos(2x−π)=cos(π−2x)=−cos2x i tylko symetria względem Ox
| | π | | π | | π | |
ale ogólnie ..jak w przypadku y=cos(2x− |
| )=cos2(x− |
| ) przesuwamy o |
| w prawo |
| | 3 | | 6 | | 6 | |
12 mar 16:35
Paweł: Miałem problemy z komputerem i nie miałem jak odpisać

, czyli jak rozumiem jeśli mam do
| | π | | π | |
narysowania y = cos(2x − |
| ) to najpierw rysuje cos2x i przesuwam o |
| w prawo? |
| | 3 | | 6 | |
13 mar 17:14
prosta:
dokładnie
13 mar 17:27
Paweł: Dziękuje
13 mar 18:33
Robert: Witajcie, jako, że nie da się utowrzyć nowego tematu na forum to się dołącze do tego jeśli
| | x | |
można, tu trygonometria i tu. Jak będzie wyglądał wykres funkcji cos |
| ? |
| | 2 | |
W ogóle to mam takie zadanie:
| | x | | x | |
Rozwiąż graficznie równanie cos |
| = sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | x | |
Skorzystałem ze wzoru i doszedłem do momentu cos( |
| + |
| ) = 0 |
| | 4 | | 2 | |
13 mar 19:08
5-latek :

| | x | | 1 | |
Przeciez cos |
| = cos |
| x |
| | 2 | | 2 | |
| | 360o | |
Okresem tej funkcji będzie T= |
| =720o |
| | 1/2 | |
czyli będzie to y=cos(x) ale rozciagniety 2 razy po osi OX natomiast zbor wartości tej
funkcji to <−1,1>
13 mar 19:15
Paweł: | | π | | 1 | |
Wyznacz najmniejsze dodatnie rozwiązanie równania cos(3πx + |
| ) + |
| = 0. Ktoś mógłby |
| | 5 | | 2 | |
mi troszke pomóc z tym zadaniem?
| | 1 | |
Myślałem |
| przerzucić na drugą strone, znaleźć miejsca zerowe cosinusa, narysować wykres |
| | 2 | |
i z wykresu odczytać, ale kiedy próbuje znaleźć miejsca zerowe to wychodzą mi jakieś brednie
13 mar 20:43
Mila:
| | π | | π | | π | | π | | π | |
3πx+ |
| = |
| +π+2kπ lub 3πx+ |
| =− |
| +π+2kπ /− |
| |
| | 5 | | 3 | | 5 | | 3 | | 5 | |
| | π | | π | | π | | π | |
3πx=− |
| + |
| +π+2kπ lub 3πx=− |
| − |
| +π+2kπ |
| | 5 | | 3 | | 5 | | 3 | |
| | 2π | | 8π | |
3πx= |
| +π+2kπ lub 3πx=− |
| +π+2kπ |
| | 15 | | 15 | |
| | 17π | | 7π | |
3πx= |
| +2kπ lub 3πx= |
| +2kπ /:(3π) |
| | 15 | | 15 | |
| | 17 | | 2k | | 7 | | 2k | |
x= |
| + |
| lub x= |
| + |
| |
| | 45 | | 3 | | 45 | | 3 | |
===========================
13 mar 21:11
Paweł: a skąd w drugiej linijce wzięło sie jeszcze to jedno π?
13 mar 21:24
Paweł: Ja bym to zapisał
| | π | | π | |
3πx + |
| = − |
| + kπ gdzie leży błąd w moim rozumowaniu ? |
| | 5 | | 3 | |
13 mar 21:28
Paweł: ktoś coś

?
13 mar 21:47
Mila:
| | π | | 1 | |
cos(− |
| )= |
| cosinus jest funkcją parzystą |
| | 3 | | 2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
=================
=====================
Patrz na wykres.
13 mar 22:06