Prosta styczna do paraboli
Santiam: | | 5 | | 3 | | 1 | |
Prosta o równaniu y= |
| przecina wykres funkcji kwadratowej f(x) = |
| x2 − |
| x w |
| | 8 | | 8 | | 4 | |
punktach A i B. Oblicz miarę kąta utworzonego przez styczne do tej paraboli poprowadzone w
punktach A i B.
12 mar 17:07
Metis: Najpierw znajdź punkty styczności.
Znajdziesz je znajdując punkty przecięcia paraboli i prostej.
( Rozwiązanie układu równań

)
12 mar 17:09
piotr: z równania:
| | 5 | | 5 | | 5 | |
czyli : A(−1, |
| ), B( |
| , |
| ) |
| | 8 | | 3 | | 8 | |
12 mar 17:34
piotr: kąt miedz y stycznymi:
| | 3 | | 1 | | π | |
α=arctg(−1)−arctg(1)= |
| π− |
| π= |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
12 mar 17:43
Santiam: hmm.. jak wyznaczyłeś styczne?
12 mar 20:36
piotr: pełne wzory stycznych nie są konieczne, ważne są współczynniki kierunkowe prostych stycznych,
a są one równe wartościom pochodnych funkcji f(x) w danych punktach
czyli:
f`(−1) = −1
12 mar 20:49
Santiam: dzięki
12 mar 21:01