zaznacz zbiór tych punktów płaszczyzny których współrzędne(x,y) spełniają warun
Boguś : w prostokątnym układzie współrzędnych zaznacz zbiór tych punktów płaszczyzny których
współrzędne(x,y) spełniają warunek :
logy−1(8x−x2)=2
D: wyszła mi x∊(0,8) y∊(0,2)∪(2,∞)
Nie wiem do końca co zrobić z tym logarytmem
9 mar 20:23
===:
y−1>0 ⇒ y>1 i y−1≠1 y≠2
a potem z definicji
9 mar 20:30
Boguś : Dzięki
9 mar 20:37
Domel: No dobra − jest dziedzina logarytmu.
A wiesz
Boguś o jaką figurę na płaszczyźnie chodzi

?
13 mar 01:27
5-latek : Witaj
Domel 
Teraz odpowiedz na pytanie.
Dlaczego tak długo się nie odzywales na forum ?
13 mar 10:22
Mila:

log
y−1(8x−x
2)=2
1)
y−1>0 i y−1≠1 i 8x−x
2>0⇔
y>1 i y≠2 i x∊(0,8)
2) (y−1)
2=8x−x
2⇔
x
2−8x+(y−1)
2=0
(x−4)
2−16+(y−1)
2=0
(x−4)
2+(y−1)
2=4
2
13 mar 18:35