Dowód z funkcji wymiernej
Jon: Wykaż, że jeśli a,b,c ≠ 0 oraz a≠b, b≠c, c≠a, to
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| = |
| |
| a(a−b)(a−c) | | b(b−a)(b−c) | | c(c−a)(c−b) | | abc | |
12 mar 15:06
5-latek : wspólny mianownik i ogień
12 mar 15:15
Jon: Nie ma jakiejś subtelności? Trzeba wszystko mnożyć do wspólnego mianownika
M=abc(a−b)(a−c)(b−a)(b−c)(c−a)(c−b)
12 mar 15:17
5-latek : Jon sprawa przedstawia się tak .
Tobie te ewentualne subtelności nic nie dadza . Żeby je pozna należy samemu poznac rozwiazanie
metoda podstawowa . W trakcie tego dopiero wychodzą te subtelności (poznajesz je sam
12 mar 15:46
5-latek : Np. tutaj taka subtelność (a−b)= −(b−a)
Zmienias znak w drugim wyraźnie albo w liczniku albo pomiędzy wyrażeniami
Poza tym możesz zrobić tak najpierw sprowadz do wspolego mianownia pierwsze dwa wyrażenia a
potem dodaj trzecie wyrażenia
12 mar 15:52