ciagi
Kamil: Niech f(x) = 1 + x + x
2 + x
3 + ... będzie sumą szeregu geometrycznego zbieżnego.
Udowodnij, że zbiorem wartości funkcji f jest przedział (
12 , +
∞) .
Doszedłem do miejsca, gdzie wyznaczam |q|<1, co za tym idzie x ∊ (−1, 1).
Niestety nie wiem jak to dalej ruszyć, prosze o pomoc
14 mar 21:23
Metis: Oblicz sumę , potraktuj ją jako funkcję i pokaż, że zbiorem wartości jest podany przedział.
14 mar 21:26
Janek191:
| | 1 | |
f(x) = |
| ; I x I < 1 |
| | 1 − x | |
| | 1 | | 1 | |
f ( − 1) = |
| = − |
| |
| | 1 − (−1) | | 2 | |
lim f(x) = +
∞
x→1
−
14 mar 21:31
Kamil: Tak też zrobiłem i wyszło mi f(x) = 11−x . Co dalej? Wydaję się to być proste, ale jakoś
nie mogę na to wpaść..
14 mar 21:31
Kamil: Ooooooo, teraz jasne, wielkie dzięki Janek !
14 mar 21:33
Janek191:
| | 1 | |
Tam jest pomyłka − powinno być f( −1) = |
| |
| | 2 | |
14 mar 21:39
Kamil: Tylko tak sobie myślałem, że już wszystko pięknie rozumiem, aż tu nagle przyszła pewna myśl,
dlaczego licze f dla x = −1?
14 mar 21:40
Janek191:
Dziedzina : x ∊ ( − 1, 1)
14 mar 21:58