gdg
pies: suma n (n>1) początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego jest równa wyrazowi an.stosunek
różnicy tego ciągu do wyrazu pierwszego wynosi −0,25 oblicz n i a5 .
czy dobrze ...
1(−4r)+(n−1)r2*n=−4r+(n−1)r dobrze? teraz pomnozyc razy 2 ?
12 mar 17:02
pies: help
12 mar 17:40
5-latek : | | r | |
jeśli |
| = −0,25 to a1= −4r |
| | a1 | |
========
Teraz mamy a
n= a
1+(n−1)*r
| | a1+an | | a1+a1+(n−1) | | 2*a1+(n−1)*r | |
to Sn= |
| *n = |
| *n = |
| *n |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| 2a1+(n−1)*r | |
| *n=a1+(n−1)*r |
| 2 | |
| 2*(−4r)+(n−1)*r | |
| *n= (−4r)+(n−1)*r |
| 2 | |
Można pomnozyc przez 2 żeby pozbyć się mianownika
12 mar 22:22
prosta: skoro taki ciąg to wyrazy mniejsze os an są kolejno liczbami przeciwnymi i sumują się do zera.
a1+an−1=0
a2+an−2=0
..po obliczeniach Sn−1=0
i mamy n=10 , a5=a1+4r=−4r+4r=0
13 mar 07:37