Ułamki algebraiczne
adam: Studenci Maciek i Krzysiek myją raz w miesiącu okna w salonie samochodowym.
Pracując we dwóch, potrzebują 6 godzin na realizację tego zlecenia.
Pewnego dnia po dwóch godzinach wspólnej pracy Krzysiek zachorował i Maciek dokończył mycie
okien w czasie kolejnych 10 godzin.
Oblicz ile godzin potrzebowałby każdy z nich na samodzielne wykonanie pracy.
Proszę o pomoc

Chodzi o Równania i nierówności wymierne (funkcje wymierne)
14 mar 20:22
Eta:
po dwóch godzinach wspólnej pracy
| | 2 | |
to Maćkowi zostało do wykonania |
| pracy przez 10 godzin |
| | 3 | |
zatem całą pracę wykonałby samodzielnie w ciągu
15 h
zatem Krzysiek pracując samodzielnie wykonałby tę pracę w ciągu
10 h
14 mar 20:50
adam: Skąd wiemy że Maciek wykona pracę w 15h?
14 mar 20:56
Eta:
| 10 | | 2 | |
| = |
| ⇒ 2M=30 ⇒ M= 15 h |
| M | | 3 | |
14 mar 20:57
Eta:
I co? jasne?
Wypadałoby coś napisać
14 mar 21:13
adam: Teraz rozumiem

dziękuję
14 mar 21:22
Eta:
14 mar 21:23