Informatyka
Karamba: Hej, wiem, że to forum matematyczne, jednak wiem ze duża część z was miała do czynienia z
informatyką, a ja pilnie potrzebuje pomocy

Zadanie : Napisz program, który wypełni tablicę dwuwymiarową mającą 5 wierszy i 10 kolumn
liczbami
od 1 do 50, tak aby liczby te wypełniały kolejno wszystkie kolumny od góry do dołu.
Zadanie jak najbardziej proste, można by zrobić je całę w int main bez problemu , jednak ja
chce rozwiązać mój problem z przekazywaniem wartości .
Kod:
#include <iostream>
#include <cstdio>
#include <cstdlib>
#include <ctime>
#include <iomanip>
using namespace std;
void losowanie(int n, int tab[n][n])
{
for(int i=0;i<n;i++)
{
for(int j=0;j<n;j++)
{
tab[i][j]=1+rand()%9;
cout<<setw(3)<<tab[i][j];
}
cout<<endl;
}
}
int main()
{
srand(time(NULL));
int n;
cout<<"Podaj rozmiar tablicy kwadratowej";
cin>>n;
cout<<"\n";
int tab1[n][n];
cout<<"Wylosowana tablica wyglada nastepujaco";
losowanie(n, tab1);
getchar();
return 0;
}
Wyskakuje mi błąd ze nie mam zdeklarowanej zmiennej n i tab w funkcji losowanie . Ktoś wie
czemu ? Źle przekazałem wartość do funkcji ?
Jeszcze raz sory ze dodaje to tutaj, ale wiem ze wy mi szybko pomożecie. Dzięki z góry