Ustawianie w szereg - kombinatoryka
app: Pięciu chłopców i dwie dziewczynki ustawiono w szereg. Obliczyć p−stwo, że dziewczynki stoją
obok siebie.
Rozumiem, że Ω = 7!, bo mamy 7 osób.
Liczba ustawień dziewczyn to 2!, chłopaków 5! ?
Ale co dalej z tym zrobic?
Zadanie wydaje sie byc banalne, ale nie wiem jak je zrobić. Prosze o pomoc
11 mar 23:18
sogrua:
ddccccc
cddcccc
ccddccc
cccddcc
ccccddc
cccccdd
11 mar 23:22
app: No rozumiem, mamy 6 takich ustawień, ale jak to ma sie do całości? W jaki sposób to obliczyc,
zeby potem podstawic do wzoru A/δ. No bo to chyba nie bedzie 6/7! ?
11 mar 23:26
Mila:
|Ω|=7!
(D
1,D
2), C
1,C
2,C
3,C
4,C
5
A−dziewczynki stoją obok siebie.
|A|=2!*6!
| | 2*6! | | 2*6! | | 2 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | 7! | | 6!*7 | | 7 | |
11 mar 23:44
app: Dziękuuuje bardzo
11 mar 23:46
Metis: Wszystko po kolei.
Najpierw stwórzmy poprawny model matematyczny.
D
l − ustawienie pięciu chłopców i dwóch dziewczynek w szeregu.
Łącznie mamy 5+2=7 osób, więc
Moc Ω=7! =5040
A− zdarzenie, w którym dziewczynki stoją obok siebie
Kolejność ustawienia dziewczynek nie jest ważna więc
7−2=5
5+1=6
|A|=2!*6!
Na podstawie klasycznej definicji prawdopodobieństwa:
| | 2!*6! | | 2*6! | | 2 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | 7! | | 6!*7 | | 7 | |
| | 2 | |
Prawdopodobieństwo, że dziewczynki stoją obok siebie jest równe |
| . |
| | 7 | |
11 mar 23:49
Metis:
11 mar 23:50
Mila:
Kolejność ważna.
12 mar 00:26
Metis: Hmmm czy dziewczynki muszą stać obok siebie we właściwej kolejności?
12 mar 10:03
PW: Metis, piszesz że kolejność dziewczyn nie jest ważna, ale liczysz 2!·6! − to znaczy że
uwzględniasz dwie różne kolejności (i tak trzeba, jak to zrobiliście − i Ty, i
Mila)
12 mar 13:56