12 mar 17:01
pies: o ja tez to pisalem
12 mar 17:03
Jack: hmm...ja bym w zad 3 dał odp c)
12 mar 17:09
Jack: zad 1−5 ok (oprocz tego 3, ktore bym robil inaczej)
6 ok
12 mar 17:14
Metis: 3) Zwf=<−2,5> − zbiór wart. f(x)
Zbiór wartości −3f(x)=?
−f(x)= nie zmieni zbioru wartości , a jedynie monotoniczność.
3f(x) stąd <−6, 5>
12 mar 17:18
Metis: *15.
12 mar 17:18
Metis: Oczywiście napisałem bzdure. Zmieni.
Poprawna będzie C.
12 mar 17:21
Kacper:
![rysunek](rys/120732.png)
Zadanie 7.
i wszystko jasne
12 mar 17:24
prosta: 3)
−f(x) to symetria wykresu wzgędem Ox .... stąd przedział : <−5,2>
ostatecznie: <−15,6>
12 mar 17:25
Metis: Dokładnie
prosta już poprawione
Kacper dzięki
![emotka](emots/1/mruga.gif)
Zerkniecie na resztę?
12 mar 17:26
Jack:
![rysunek](rys/120733.png)
zad 7
2 (α + γ + β) = 180
α+ β + γ = 90 −−>>>γ = 90 − α − β
2(δ + x + y) = 180
δ + x + y = 90 −−>>x = 90 − y − δ
2(x + y + α + β + γ + δ) = 360
x + y +
α + β + γ
+ δ = 180
α + δ = 180 − x − y − β − γ
okrag da sie wpisac jesli
2 α + 2 δ = 2 γ + 2x
czyli
α + δ = γ + x = 180
180 − x − y − β − γ = γ + x
2 γ + 2x = 180 − y − β
2( 90 − α − β) + 2(90 − y − δ) = 180 − y − β
180 − 2α − 2β + 180 − 2y − 2δ = 180− y − β
360 − 2α − β − 2δ − y = 0
y + 2δ + β +2α = 360
y + β = 360 − 2δ − 2α
hmm, cos chyba pochrzanilem
12 mar 17:36
prosta: zad.6
dobrze zakodowane
..prawidłowe rozwiązanie powinno zawierać uzasadnienie ,że istnieje ekstremum
(warunek wystarczający)... choć zastanawiam się czy przy takim sformułowaniu trzeba to
liczyć....
w zadaniu kodowanym nie sprawdza się poprawności obliczeń ...(podobno)
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
i trzeba coś zakodować...
12 mar 17:39
Kacper:
9.
log
43−m=log
2(x+3)
rozwiązanie ma należeć do przedziału <3,4>
Zał: x>−3
log
2(x+3)=log
2√3−m
x+3=2
log2√3−m
x=2
log2√3−m−3
Zatem:
3≤2
log2√3−m−3≤4
6≤2
log2√3−m≤7
| √3 | | √3 | |
Odp. m∊<log2 |
| ,log2 |
| > |
| 7 | | 5 | |
Mam nadzieję, że nie ma błędów
![](emots/2/zeby.gif)
(ciężko tu pisać)
12 mar 17:43
Metis: Dzięki Kacper za chwilę przeanalizuje, a powiedz mi czy z moją próbą rozw. można coś
zrobić?
12 mar 17:47
prosta: zad.8
| π | |
dziedzina do poprawy sin2x≠1 ⇔ |sinx|≠1 ⇔ x≠ |
| +kπ |
| 2 | |
zbiór wartości: (2,+
∞)
12 mar 17:48
Jack: prosta, z tego co mowia nauczyciele to w kodowanych nie musi byc nic...jesli dobrze
zakodujesz to masz punkty
ale lepiej zawsze cos "nakreslic"
czy zad 8 jest dobrze?
12 mar 17:49
Metis: Dziedzina , jasne
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
A skąd ten zbiór wartości?
12 mar 17:50
12 mar 17:51
prosta: zad.8
cos2x∊(0,1) uwzględniając dziedzinę
12 mar 17:51
Kacper:
Zadanie 13 (takie lubię
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
)
8x
2−4mx+2m
2≥12x+6m−18 (1)
Sposób I (będziemy kombinować jak "zwinąć")
Wykonujemy przekształcenia równoważne:
8x
2−4mx+2m
2−12x−6m+18≥0 (2)
(2x−m)
2+(m−3)
2+(2x−3)
2≥0 (3)
Ponieważ suma kwadratów liczb rzeczywistych jest nieujemna, to nierówność (2) jest prawdziwa
dla dowolnych x i m rzeczywistych.
Zatem nierówność (1) także jest prawdziwa
12 mar 17:51
Jack: takie pytanie poza konkursem... Czy moge uzywac zwrotow z poza programu licealnego?
bo np.nie wiem czy arc cosinus jest w programie...
12 mar 17:52
Kacper:
W 9 w odp błąd
![](emots/2/kwasny.gif)
Ma być 6 w mianowniku.
12 mar 17:52
Metis: Patrzyłem na cosx , też jasne , głupie błedy
Kacper a można bez kombinowania?
![](emots/2/zeby.gif)
Kombinowałem wcześniej i nic nie wykombinowałem
12 mar 17:53
Metis: Kacper skąd ta 6? Nie widzę błędu.
12 mar 17:57
Kacper:
Metis jak zrobię 14, to pokażę sposób "bez kombinowania"
12 mar 17:59
Metis: Czekam
12 mar 18:00
prosta:
zad.10 dobrze
12 mar 18:00
aro400: Widzę, że ja się na tej maturce nie popisałem
12 mar 18:05
Kacper:
![rysunek](rys/120735.png)
Zadanie 14
Równanie x
2−bx−2c ma dwa pierwiastki spełniające nierówność (x
1+x
2)
3<x
13+x
23−6
1) Skoro mają być dwa, to Δ>0
Δ=b
2−4*1*(−2c)=b
2+8c
| b2 | |
Δ>0 ⇔ b2+8c > 0 ⇔ c>− |
| |
| 8 | |
2) Przekształcamy (x
1+x
2)
3<x
13+x
23−6
x
13+3x
12x
2+3x
1x
22+x
23<x
13+x
23−6
3x
12x
2+3x
1x
22<−6
x
12x
2+x
1x
22<−2
x
1x
2(x
1+x
2)<−2
Teraz wiemy, że
x
1x
2=−2c
x
1+x
2=b
Zatem:
−2c*b<−2
cb>1
Ostatecznie mamy zaznaczyć punkty (b,c) spełniające układ nierówności:
Rysunek powyżej
12 mar 18:07
Metis: Kacper ![](emots/2/piwo.gif)
Fajne zadanko
12 mar 18:10
Kacper:
Zadanie 17 można zdecydowanie szybciej, ale rozwiązanie ok.
12 mar 18:12
Jack: zad 15
nie wiem czy trzeba pisac, ale ja zawsze pisze ze boki > 0
wiec x,c,3x > 0
12 mar 18:14
Mila:
16)
A− wylosowano liczbę 3
B− suma trzech wylosowanych liczb jest nieparzysta
12 mar 18:17
prosta:
![rysunek](rys/120736.png)
chłopaki:
zad.14 cb>1 (stąd c i b są tego samego znaku ) mamy III i I ćwiartkę:
12 mar 18:20
Jack: ja zazwyczaj te zadanka optymalizacyjne troszke inaczej rozpisuje, ale chyba wszystko sie
zgadza
i nwm czy obliczyles w koncu te najmniejsza powierzchnie czy jak...
![](emots/2/jezyk1.gif)
bo widze tylko wymiary
no i czy usuwanie wymiernosci jest obowiazkowe to tez jest dobre pytanie
12 mar 18:20
Metis: Dziękuje
Milu ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Ogółem to zadanie jest
![emotka](emots/1/ok.gif)
?
Dodać jeszcze komentarze ?
Jakoś mało miejsca
12 mar 18:20
prosta:
to okropnie podchwytliwe zadanie...zawsze tu mam wątpliwości i sprawdzam " na palcach"
12 mar 18:21
Metis: Jack nie obliczyłem , ale to juz formalność
![emotka](emots/1/mruga.gif)
Brzydkie wyniki i nie zmieściłem zapisu.
12 mar 18:21
Kacper:
W 16 coś za duże to prawdopodobieństwo
12 mar 18:21
Metis: Mila mnie już poprawiła, prawdopodieństwo też się zmieni.
12 mar 18:23
Metis: prosta ![emotka](emots/1/kwiatek.gif)
powiedz o co chodzi ze sprawdzaniem na "palce"
12 mar 18:23
prosta:
wróćcie do zad.14 i poprawcie ....
12 mar 18:24
Kacper:
Zły rysunek do zadania 14
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
(ale każdy wie jak poprawić)
12 mar 18:24
Kacper:
![rysunek](rys/120737.png)
I dlatego nie lubię komputerów
12 mar 18:27
prosta:
hiperbola i oś Oy dzielą płaszczyznę na 4 obszary....w każdym z nich wybieram jakiś punkt
i sprawdzam, czy spełniona jest żądana nierówność.
A w przedstawionym powyżej rozwiązaniu trzeba by napisać:
bc>1
| 1 | | 1 | |
(c> |
| i b>0) lub (c< |
| i b<0) |
| b | | b | |
12 mar 18:29
prosta:
czy u was też pdfy otwierają się z dziwną czcionką?
Ostatnio tak często mi się zdarza....tutaj też przesunięcia nawiasów...i pogrubienia
12 mar 18:32
Kacper:
U mnie jest to samo. Możliwe, że to wina kodowania znaków.
12 mar 18:33
prosta:
zad. 15
spieszyłeś się strasznie....tabelka do poprawy, dopisz dziedzinę funkcji
12 mar 18:43
Kacper:
Muszę przyznać, że powinni was uczyć lepiej pisać w szkole
12 mar 18:45
Mila:
![rysunek](rys/120739.png)
|S
1P|=R=5
√2
S
2=(−3,−10), S
1=(−6,−7)
|S
1S
2|=
√32+32=3
√2
r=5
√2−3
√2=2
√2
s: y=ax+b styczna
Prosta S
1S2:
S
1S
2→=[3,−3]
p: y=−x−13
Wsp. punktu P :
(x+6)
2+(y+7)
2=50 i y=−x−13
x
2+12x+36+(−x−13+7)
2=50⇔2*(x
2+12x+36)=50
x
2+12x+36−25=0⇔x
2+12x+11=0, Δ=100
x=−11 lub x=−1 i x>−3⇔x=−1
P=(−1,−12)
s⊥p⇔a=1 i P∊s
y=x+b, −12=−1+b, b=−11
s: y=x−11
12 mar 18:46
Kacper:
Dodatkowo nie widzę obliczonej powierzchni całkowitej? Straszny bałagan i może jestem ślepy?
12 mar 18:47
Mila:
prosta, też mam widok arkusza fatalny.
12 mar 18:47
Kacper:
Mila czytasz mi w myślach
![emotka](emots/1/kwiatek.gif)
.
Ja bym pominął liczenie promieni
12 mar 18:51
Mila:
Nie obliczył Pc.
12 mar 18:58
Mila:
Promienie nie są wykorzystane, ale na początku myślałam,
że znajdę z przecięcia okręgów wsp. punktu P.
Potem zmieniłam zdanie. Rysunek ( szkic) zawsze pomaga.
12 mar 19:05
Metis: Dziękuje Wam za sprawdzenie
Kacper post 18:21
12 mar 20:19
Eta:
No i nie poczekali na mnie
12 mar 20:39
Metis: Eta dowód z 7 formalnie nadal nie skończony więc...
12 mar 20:40
Eta:
zad.7/
1/ oznacz odpowiednio odcinki ( z tw. o odcinkach stycznych)
2/ warunek wpisania okręgu w czworokąt
i masz tezę
12 mar 20:51
znaffca : metis i tak napiszesz na 55 % rozszerzenie
12 mar 21:01
yasumi: moglby ktos 1 rozpisaczycc wiem ze latwe ale jakos nie moge skonczyc XD
12 mar 21:04
Eta:
| log90 | | 1+2log3 | | 2b+1 | |
1/ log890 = |
| = |
| = |
| |
| log8 | | 3log2 | | 3a | |
12 mar 21:25
Metis: znaffca niewykluczone.
12 mar 21:37
Eta:
Na 55% −−− to nie jest możliwe ( nie przyznają procentów nieparzystych )
![](emots/2/jezyk1.gif)
A ja myślę,że na 98%
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
( czego Ci życzę
Metis
12 mar 21:43
Metis: Nie dziękuję
Eta
12 mar 21:51
znaffca : więc na 54 % hehehe,
12 mar 21:52
Krystian : Metis − zdajesz fizykę na maturze?
13 mar 00:02
Jack: ja zdaje...Metis mowil ze nie
13 mar 00:04
Benny: Eta czemu nie 100%?
13 mar 02:31
Krystian : Jack − z jakich podręczników / zbiorów korzystasz?
13 mar 07:31
Metis: Benny , bo planimetria
13 mar 09:48
Eta:
13 mar 12:51
5-latek : Zebym ja miał bliżej do
Ety ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Pozdrawiam, to pewnie udałbym się na korepetycje do niej
z planimetrii
13 mar 12:56
5-latek : I ciekawe czy dla przedszkolakow ma jakies zniżki
13 mar 13:12
Metis: Kacper a co z tym sposobem bez kombinowania?
13 mar 14:20
Eta:
Dla
Metiska
zad.1/
| 1 | | 3 | |
Zdarzenia A,B⊂Ω są niezależne oraz P(A\B)= |
| i P(B\A)= |
| |
| 8 | | 8 | |
| 7 | | 5 | |
Wykaż,że P(AUB)= |
| lub P(AUB)= |
| |
| 8 | | 8 | |
13 mar 15:52
Metis: Zrobione
13 mar 16:36
13 mar 16:41
Eta:
13 mar 17:01
Jack: Jako ze nie mozna dodawac zadan...to dam tutaj :
Uzasadnij, ze rownosc zachodzi dla dowolnej liczby x∊ℛ
|log (√1+x2 −x)| = |log(√1+x2 +x)|
13 mar 19:43
Metis: |x|=|y| ⇔ x=y v x=−y
13 mar 19:51
Kacper:
Metis już
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Musimy wykazać, że nierówność
8x
2−4mx+2m
2≥12x+6m−18 (*)
jest spełniona przez dowolne liczby m i x.
Wystarczy zatem pokazać, że nierówność kwadratowa:
8x
2−(4m+12)x+2m
2−6m+18≥0
jest prawdziwa dla dowolnej liczby rzeczywistej x dla dowolnej wartości parametru m.
Czyli Δ≤0 dla dowolnego m.
Liczymy Δ.
(4m+12)
2−32(2m
2−6m+18)=−48 m
2+288 m−432
−48 m
2+288 m−432≤0 (1)
(m−3)
2≥0 (2)
Nierówność (2) jest prawdziwa dla dowolnej wartości m. Wobec wykonanych przekształceń
równoważnych stwierdzamy, że Δ≤0 dla dowolnej wartości m, zatem nierówność
(*) jest spełniona przez dowolne liczby m i x.
c.k.d
13 mar 20:02
Krystian: Jack − z jakich podręczników / zbiorów korzystasz w przygotowaniu do matury z fizyki?
13 mar 20:03
Jack: z fizyki? tylko ze szkolnych... + mamy dodatkowe kartki z roznych zbiorow na zajeciach...a tak
to nic specjalnego
13 mar 20:05
Jack: Kacper zerknal bys na zadanie?
13 mar 20:06
Eta: Hej
13 mar 20:08
5-latek : To może teraz ja
Rozwiaz równanie zupełne poprzez wydzielenie pelnego kwadratu
x2−5x+6=0 żeby tam było (−6x)
13 mar 20:08
Jack: ma byc −6x = ... ?
13 mar 20:10
5-latek : Wlasnie ze nie ma być (−5x)
13 mar 20:10
Gaunt: Krystian: jeśli chodzi o fizykę to na pewno warto przejrzeć zbiór, który jest udostępniony na
stronie CKE. Nie należy do łatwych, ja się dużo nad nim namęczyłam, ale na pewno wiele się
można nauczyć
13 mar 20:13
5-latek : Napiszse jeszcze raz to równanie dla jasności
x2−5x+6=0
13 mar 20:14
Jack: 5x = x
2 + 6
−5x = −x
2 − 6?
ja chyba nie rozumiem co masz na mysli : D
mam to rozwiazac czy jak?
| 5 | | 1 | |
(x − |
| )2 − ( |
| )2 = 0 |
| 2 | | 2 | |
| 6 | | 5 | | 1 | |
(x − |
| )(x− |
| + |
| ) = 0 |
| 2 | | 2 | | 2 | |
(x−3)(x−2) = 0
13 mar 20:14
Mila:
x2−5x+6=0⇔
x2−6x+x+6=0
(x−3)2−9+x+6=0
(x−3)2+x−3=0
(x−3)*[(x−3+1)=0
(x−3)*(x−2)=0
x=3 lub x=2
13 mar 20:20
5-latek : Dobry wieczor
Milu ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
dziekuje CI bardzo
Również
Jack podsunal mi pomysl z wykorzystaniem (x−m)
2
13 mar 20:25
5-latek : | 5 | |
czyli tak −2m=−5 to m= |
| |
| 2 | |
| 5 | | 25 | |
wobec tego (x− |
| )2= x2−5x+ |
| |
| 2 | | 4 | |
wobec tego moje rownianie mogę zapisac tak
| 5 | | 1 | |
(x− |
| )2−( |
| )2 =0 i dalej już wiadomo |
| 2 | | 2 | |
13 mar 20:35
Krystian: Gaunt − masz na myśli te 508 stron?
13 mar 21:33
Kacper:
Jack co masz na myśli?
13 mar 21:33
Jack: post 19;43
13 mar 21:37
Kacper:
Po pierwsze trzeba dziedzinę wyznaczyć, a potem tak jak napisał
Metis
13 mar 21:48
Adrian: Miałby ktoś pomysł jak zrobić takie zadanko?
Oblicz sumę pięćdziesięciu najmniejszych dodatnich liczb spełniających równanie sin4πx = 1?
13 mar 22:06
Metis: Ciąg
13 mar 22:09
Jack: nic to nie mowi
13 mar 22:13
Adrian: Jeszcze przed odpowiedzią Metisa zacząłem z ciągiem robić i udało się rozwiązać
13 mar 22:16
Adrian: a jednak nie xD, nie udało się. Pomożecie ?
13 mar 22:19
Mila:
![rysunek](rys/120788.png)
sin(4πx)=1⇔
| 1 | | k | |
x= |
| + |
| k∊{0,1,2,3,..49} |
| 8 | | 2 | |
13 mar 22:23
Robert: Cześć, dalej nie można zakladac nowych tematow to zwroce tutaj do was z tym pytanim. Biore sie
za powtorke planimetrii i stereometrii i czy materiały na tej stronie sa wystarczające do
rozszerzenia?
14 mar 09:00
Kacper:
Jak przerobisz całe forum, to tak
14 mar 11:01
Robert: "Całe " czyli mam rozumiec caly dzial planimeteii i stereometrii ?
14 mar 13:27
Robert: Zadania mam, chodzi mi glownie o teorie, wzory twierdzenia itd
14 mar 13:28