Trygonometria
Pan: sinx+cosx=1
Mogę iść z jedynki trygonometrycznej?
Potrzebuje do tego jakiś założeń?
14 mar 16:54
PW: A jak "z jedynki"? Podnieść stronami do kwadratu?
14 mar 16:59
Pan: sinx=√cos2−1
√cos2−1=1 − cosx
cos2−1=(1−cosx)2
Kompletnie źle? xD
14 mar 17:02
Pan: odwrotnie ten cosinus z jedynką pod pierwastkiem*
14 mar 17:05
PW: No źle, bo √cos2x − 1 nie istnieje (pierwiastek istnieje tylko gdy cosx = 1 lub cosx = −1, a
poza tym nie).
Jeśli już, to sinx = √1−cos2x (to wynika z "jedynki", ale tylko gdy sinx ≥ 0, a to byłoby
nieuzasadnione ograniczenie dziedziny).
14 mar 17:09
PW: Spróbuj tak jak piszę o 16:59, ale koniecznie trzeba sprawdzić otrzymany wynik (mogą wystąpić
"obce pierwiastki", bo podnosimy do kwadratu).
14 mar 17:11
Pan: a jak mam że x ∊ (0,2π) to mogę?
14 mar 17:13
Pan: to wyszło mi sinx=0 lub cosx=0
więc
x=π+kπ lub x=π/2 +kπ
ale domyślam się że coś trzeba odrzucić....
14 mar 17:18
PW: Po co się domyślać? Sprawdzić! Jest to konieczny element rozwiązania.
Piszemy:
− dla x = (k+1)π równanie zmienia się w zdanie:
..........
i oceniamy, czy prawdziwe.
| | π | |
− dla x = |
| (2k+1) równanie .... |
| | 2 | |
i oceniamy.
Odpowiedź: ....
14 mar 17:24
PW: Po co się domyślać? Sprawdzić! Jest to konieczny element rozwiązania.
Piszemy:
− dla x = (k+1)π równanie zmienia się w zdanie:
..........
i oceniamy, czy prawdziwe.
| | π | |
− dla x = |
| (2k+1) równanie .... |
| | 2 | |
i oceniamy.
Odpowiedź: ....
14 mar 17:25
PW: Serwer znowu myśli, dlatego kliknąłem niepotrzebnie 2 razy.
14 mar 17:26
Pan: co to jest to (2k+1) i (k+1)?
14 mar 17:29