matematykaszkolna.pl
Prace na serwerze Jakub: Prace na serwerze Witam. Zmieniam ustawienia na serwerze i działanie skryptów tworzących forum. Jak z każdą zmianą bywa, na początku są zakłócenia i błędy. Mogę różne rzeczy nie działać np. wyszukiwarka. W zasadzie wyszukiwarka to na pewno nie będzie dzisiaj działała, bo się nie wyrobię ze wszystkim. Ale mogą być też problemy z dodawaniem wpisów czy logowaniem. Z czasem wszystkie błędy usunę i forum będzie chodziło jak poprzednio tylko szybciej. Nie wprowadzam nowych funkcjonalności tylko staram się, aby strony szybciej się wczytywały. Ostatnio były z tym problemy, co wynika generalnie z tego, że serwer ma dysk hdd a nie ssd. Każdy kto zmienił w swoim osobistym komputerze dysk hdd na ssd, wie jak bardzo komputer przyspiesza po takiej zmianie. Serwer niestety wciąż jest na hdd i muszę łatać to skryptami jak potrafię. Tak więc za wszystkie problemy przepraszam, proszę pisać co nie działa, jeśli coś będzie nie działało. Wysyłam ten wpis i zaczynam prace na serwerze.
12 mar 18:57
Jakub: up
12 mar 19:05
Jakub: up
12 mar 19:05
Jakub: test
12 mar 20:05
Jakub: test 2
12 mar 20:06
Jakub: test 3
12 mar 20:10
Jakub: rysunekTest rysowania emotka
12 mar 20:35
Eta: rysunek
12 mar 20:38
mietek: Jakubie − strony troszke się rozjechały − pierwsza lepsza, 473
12 mar 20:46
ssd ?: Zamiast zmieniać dyski na śmakie czy owakie lepiej uporządkować tematycznie posty żeby w ogóle tu można było coś znaleźć, szybkość ładowania była very fast jak się ma szybkie łącze i krótki ping.
12 mar 21:02
mietek: ssd ? − prawda jest taka, że wystarczyłoby 1) zminifikować html/css/js − do 5 min 2) skompresować bezstratnie grafiki − do 5 min 3) włączyć kompresje (gzip etc.) − do 5 min 4) najczęściej pobierane dane przetrzymywać w pamięci RAM 5) ustalić wygasanie plików − 2 min 6) emotki i inne małe g.. przenieść do CDN, który liczy jedynie za transfer (wtedy prawie nie ma kosztów), bo po co męczyć tym serwer − 15 min 7) podpiąć cloudflare − 10 min tylko nikt tego z jakiegoś powodu nie robi...
12 mar 21:32
mietek: ... a roboty na mniej niż godzinę
12 mar 21:33
Jakub: @mietek Rady 1) 2) 3) sprowadzają się do zmniejszenia wysyłanych plików. Grafikę da się zmniejszyć o jakieś 20%, html, css i inne tekstowe pliki o jakieś 60%. Jednak to nie rozwiązuje problemu. Zobacz na numer tego wątku 319582. Mam na twardzielu 319582 plików od 1.html do 319582.html do tego dochodzi coś koło 120k plików png z rysunkami. Jak je trzymać w pamięci RAM Teoretycznie debian sam powinien trzymać często używane pliki w pamięci ram. W praktyce przyjdzie więcej osób na stronę i webserwer co chwilę doczytuje jakiś plik z hdd. Nie jest istotne jaki plik ma rozmiar. Czy ma 2k czy ma 3k. Głowica dysku hdd, musi się przesunąć i go odczytać. Sam proces przesuwania głowicy do odczytu tyle trwa, a nie sam odczyt powodowany wielkością pliku. Dużo osób przegląda stronę, co chwile trzeba doczytywać jakieś rzadko wczytywane pliki i hdd nie wyrabia. Za dużo tego. Gdy hdd jest zbyt zajęte webserwer zamula. Tak to sobie tłumaczę. Jak jest lepsze wytłumaczenia chętnie je poznam. Pytanie jak przenieść te pliki do pamięci ram. Najprostszy sposób do zrobić ramdisk i je tam wgrać. Tylko to nie działa. Pliki mają w sumie 1,5GB, ale każdy z nich jest bardzo mały ale zajmuje jakiś blok. Dokładnie nie wiem, ale chyba 300kb. Tak więc te ~320k plików html + 120k png zajmuje dużo więcej niż ich suma bajtów. Nie da się przenieść ich na ramdisk. W takim układzie idealny byłby dysk ssd, ale go nie mam w obecnej konfiguracji. 5) Nie wiem, co to jest wygasanie plików... 6) nie po to mam własny serwer, aby wydawać kasę na inne serwery 7) to samo jak wyżej Podejrzewam, że jakbym potrafił zrobić to co napisałeś, w czasach jakie podałeś, to bym zarabiał jako admin tyle, że już dawno byłby serwer z ssd. 15 minut na przeniesienie do CDN Musiałeś to robić wiele razy. Pierwszy raz na pewno nie zajmuje 15 minut.
12 mar 22:00
Metis: Jakub nie wiem czy prace trwają nadal, ale posypał się dwumian Newtona:
nawias
3
nawias
nawias
2
nawias

12 mar 22:01
Metis: emotka
12 mar 22:09
Jakub: Poprawiłem. Dzięki za informację.
12 mar 22:09
fan ety: ale zadania Ety z planimetrii przetrwają i Mili również ? Jakubie
12 mar 22:22
5-latek : Jakub Jak daje Dodaj nowqe zadanie to wyskauje Nie ma takiej strony
12 mar 22:29
mietek: Rozmiar pliku ma znaczenie, bo im plik większy tym dłużej jest odczytywany, a więc dłużej przetrzymuje głowicę.. to ma znaczenie + pod linuxem też można defragmentować dysk emotka Za pomocą darmowych programów można zminifikiwać/skompresować html/css/js/grafiki − sporo poradników można na ten temat znaleźć w sieci. Co do trzymania w ramie − miałem na myśli to, że np. /forum/index.html obrywa zapewne co chwilę, a więc już jego trzymanie w ramie coś zmieni. Co do wygasania plików − chodzi o browser cache. Spokojnie całość można zrobić w 1h.. ale może i racja, że dopiero po kilku razach.. Podpięcie cloudflare jest bardzo proste, a cennik (zobacz "free" emotka") jest tutaj https://www.cloudflare.com/plans/ Cloudflare weźmie na siebie naprawdę sporo zapytań, więc warto chwile poświęcić na konfigurację.. Jeżeli można − ile ramu potrzebujesz oraz ile transferu miesięcznie strona zużywa?
12 mar 22:36
mietek: Zapomniałem napisać o jeszcze jednej rzeczy − jeżeli męczysz się z wyszukiwarką, to może warto skorzystać z pomocy Google? https://cse.google.pl/cse/
12 mar 23:32
ssd: mam na myśli to , że nie trzeba by się lepiej zając tym forum w celu poprawienia jego czytelności a nie serwerem, tematy lecą jak leci i dlatego nikt tu niczego nie może znaleźć a po tygodniu , miesiącu czy roku dokładnie te same zadania o rozwiązanie pilne i błagalne są zamieszczane, jak się zakłada forum to trzeba o niego zadbać i je czytelnie i w sposób funkcjonalny zaprowadzić a to forum samo się prowadzi..to samo forum fizyczne istne cicer cum caule, połowa odsyłaczy do teorii opracowana powierzchownie, reszta czeka od ponad 3 lat do uzupełnienia ! Użytkownikom nie zależy na tym by strona otwierała się 5 ms czy 5 s tylko zależy na czytelności i łatwości wyszukania jakiejkolwiek informacji ! Życzę więcej empatii i wytrwałości w kontynuowaniu tego, co się zaczęło i miało tak ciekawe początki.
13 mar 09:30
PW: Te, mądrala!
13 mar 09:34
Kacper: Ja bym osobiście był np za tym, żeby tematy, które nie doczekały się odpowiedzi znikły z serwera emotka Zawsze to mniej o kilka tysięcy postów. Poza tym jak pisze ssd niektóre tematy pojawiają się kilka − kilkanaście razy.
13 mar 09:42
Kacper: Natomiast ponieważ nie jestem informatykiem i nie mam pojęcia jak to sprawić, to będę trzymał kciuki za Jakuba, aby jakoś udało się problem rozwiązać emotka Ps. Proponuje zrzutkę każdego użytkownika po 1 zł i Jakub będzie miał piękny nowy dysk ssd i wszyscy będą zadowoleni
13 mar 09:44
5-latek : Czy nadal tez Wam wyswietla się komunikat Nie ma takiej strony gdy chcecie dodac nowe zadanie ? tak mam od wczoraj
13 mar 10:11
Metis: Dokładnie tak, 5−latku emotka
13 mar 10:12
5-latek : Czesc Metis emotka Troche mnie to denerwuje bo wczoraj była Mila na forum i chciałem żeby mi rozwiazala pewien problem .
13 mar 10:14
Kacper: Jakubie zgłaszam problem z obrazkami emotka 319421
13 mar 10:46
asdf: Jakub, nie myslales o akcji na wspieramto lub polak potrafi? Banner na glownej stronie z akcja, a na niej zbiorka na nowy ssd. mysle, ze dzieki temu bedziesz miec dosyc szybko nowy dysk ssd
13 mar 12:19
mietek: Usunięcie wątku, który nie zawiera odpowiedzi można zrobić takim kodem: http://pastebin.com/T8mAhTw8 można to odpalić poleceniem g++ matpiszpl.cpp −o matpiszpl && ./matpiszpl (gdzie w matpiszpl.cpp znajduje sie powyższy kod) wymagany jest oczywiście g++ (sudo apt−get install g++) Przetestowałem na Jessie dla 3 wybranych z forum wątków. −−− z c++ nie umiem praktycznie nic, wiec wydajność programu jest zapewne kiepska + brakuje pętli, która przeleci po wszystkich plikach, a nie tylko 1.html.... także nie biorę odpowiedzialności jak się coś skopie emotka
13 mar 12:22
Mariusz: Co do usuwania wpisów to można by usunąć wpisy Kacprów czy darasów bo to one bardziej zaśmiecają serwer
13 mar 12:45
5-latek : Mariusz weź sobie zaparz melise
13 mar 12:47
Eta: @ Mariusz Dorzuć jeszcze do usunięcia wszystkie wpisy Ety
13 mar 12:48
Kacper: Eta to zanim to nastąpi, to poproszę Jakuba o kopię całego serwera
13 mar 12:54
Eta: emotka
13 mar 14:57
zombi: test
13 mar 15:27
zombi: Btw. czemu nie mogę dodać nowego tematu?
13 mar 15:28
Metis: Nikt nie może emotka
13 mar 15:31
zombi: Ehhh, a mam fajne zadanieemotka
13 mar 15:32
Eta: Hej, jestem Eta i lubię jabłka emotka
13 mar 15:43
Eta: A gdzie podziałaś "kolorek"? emotka
13 mar 15:48
Mariusz: Eta widziałem twoje wpisy i jak do tej pory są całkiem znośne
13 mar 16:10
Mariusz: asdf: ale to co odróżnia tą stronę od innych to między innymi brak reklam itp
13 mar 16:15
Metis: Jakubie na stronie posypały się linki. Np.: https://matematykaszkolna.pl/strona/3422.html Hiperłącza się poprzesuwały emotka
13 mar 16:56
Eta: To ja, prawdziwa Eta
13 mar 17:02
Eta: emotka bo nie wysłałaś emotka
13 mar 17:03
pipa: I najwżniejsza rzecz o którą powinien zadbac admin forum: pisanie postów WYŁACZNIE po zarejestrowaniu choćby swojego nicka a nie pierdolenie co chwila jak komu wygodnie, podszywanie się pod kogoś i udawanie Greka itp. no ale żeby na to wpaśc to trzeba byc nie tylko matematykiem ale mieć trochę oleju w głowie, a jak ktoś chce tylko zarabiac na smsach, to wychodzi tak jak widac,,
13 mar 18:55
mietek: 18:55 już o tym kiedyś było.. zwyczajnie jest niski poziom wejścia... Ci co są tutaj od dłuższego czas wiedzą kto jest kim, a tym, którzy wpadną raz na miesiąc z jednym zadankiem, ta wiedza jest zbędna, bo oni chcą mieć rozwiązanie i tyle...
13 mar 19:01
azeta: pipa... po co ta agresja..
13 mar 19:56
5-latek : Troche ma racje . Ile razy napisze ktoś zadanie nie dostanie rozwiązania albo dostanie niedokończone to pisze to samo pod innym Nickiem Albo jest jeszcze gorzej . Naubliza (wyzwie) pomagającemu i napisze pod zmienionym to samo zadanie Ktos kto tego nie czytal oczywiście potem pomoze .
13 mar 20:05
b.: > Ile razy napisze ktoś zadanie nie dostanie rozwiązania albo dostanie niedokończone to pisze to samo pod innym Nickiem I w czym przeszkodziłaby tu rejestracja? No chyba że za rejestrację też trzeba by zapłacić emotka > podszywanie się pod kogoś ...zarejestrowanego nie jest możliwe. No chyba że sobie ktoś ustawi czarny kolor nicka.
13 mar 20:53
Mariusz: Tak ale jak ktoś potrzebuje pomocy tylko w jednym zadaniu i później nie wchodzi na stronę to po co zmuszać go do rejestracji Poza tym niewiele jest forów które nie zmuszają do rejestracji i to was odróżnia Nie przeszkadza wam bardziej brak texa czy czegoś podobnego np gdy chcemy dać indeksy przy sumach (np w funkcji tworzącej) to zapis się rozjeżdza
14 mar 10:39
Mariusz: matematyka.pisz.pl/forum/148066.html np tutaj Basia się pomyliła bo na stronie nie można porządnie zapisać sumy a przyznała się że pisała od razu na klawiaturze
14 mar 10:52
Jakub: Witam wszystkich. Wróciłem po niedzielnym odpoczynku i zabieram się za usuwanie braków na forum. Dzięki mietek i pozostali za konstruktywne rady.
14 mar 11:08
5-latek : Jakub Nie zostawia się dzieci samym sobie Poza tym serwer nie działa dobrze w dalszym ciągu
14 mar 18:03
kotecek: rysunek
14 mar 18:07
Eta: rysunek
14 mar 18:10
pipa: Wyszukiwarka na forum nadal nie działa, nadal każdy może się podszywać pod każdego, nadal pojawiają się głupawe posty...czyli nihil novi a Jakub chyba zajęty już malowaniem jajek ?emotka Czy nie lepiej zamknąć forum na jakiś czas, tak jak to np zrobiło Ars Physica.pl ? i uruchomić dopiero jak wszystko będzie już działać
23 mar 08:01
Mila: Gdzie Ci się spieszy pipa ? Jednak pomoc uczniowie dostają.
23 mar 17:26
Jakub: 1. Wyszukiwarka faktycznie działa kiepsko, ale jakoś tam działa. 2. Podszywanie jest takie jak zawsze. Jak ktoś chce napisać wpis jako "pipa" to może to zrobić, ale wyświetli się ten nick na czarno. Stali bywalcy forum znają użytkownika pipa i wiedzą, że ten nick wyświetla się na zielono. W każdy razie jest zarejestrowany i ma jakiś kolor inny niż czarny. Jeżeli wpis jest z czarnym nickiem "pipa", to nie jest to pewnie "pipa" stały bywalec forum tylko "pipa" oszust lub nieświadomy użytkownik. Sporadyczni użytkownicy i tak nikogo nie znają to i tak nie będą się zastanawiali czy wpis pochodzi o stałego usera "pipa" czy od kogoś innego. Taki sposób działania forum wynika z tego, że nie chciałem, aby popularne nicki szybko znikły. Przykładowo, ktoś sobie zarejestruje nick "Janek" i więcej się nie pojawi na forum i mam do końca świata trzymać dla niego tego "Janka" zarezerwowanego A teraz każdy może podpisać się jako "Janek" i szybko dodać wpis. Stali użytkownicy sobie wybiorą np. "Janek21" i zarezerwują. 3. Usuwanie postów przez moderatorów działa, więc głupich postów jest tyle co zwykle czyli nie za dużo. Zatem forum działa, nie działa idealnie, ale czy doczekamy się idealnego stanu, to hmm... zawsze można złożyć sobie to jako życzenia świąteczne emotka
23 mar 18:08
Metis: Wyszukiwanie po nicku wcześniej działało dobrze emotka
25 mar 13:25
kotecek : Eta czemu twój KOTecek smutny emotka
25 mar 13:40
16 lip 22:33
bo TAK: s&g brak słów...
16 lip 22:39
16 sie 11:07
pippa: Skoro już tu nie pracujesz, bo nawet nie zwróciłeś uwagi na mój post sprzed miesiąca, to może sprzedaż to forum albo oddasz w dobre ręce ? A tu masz kolejne kwiatki, które zapewne też przeoczysz, za to dzielnie będziesz zachęcał wszystkich,zeby Ci esemesami opłacali to denne przedwsiewzięcie: http://fizyka.pisz.pl/forum/3431.html http://fizyka.pisz.pl/forum/3432.html http://fizyka.pisz.pl/forum/3433.html
23 sie 10:05
23 sie 11:29
wojtek: Kubuś ciężko pracuje od pół roku ale od nic nierobienia tez się można zmęczyć http://fizyka.pisz.pl/forum/3425.html
23 sie 11:39
qulka: nie tyle intensywna praca by się przydała ale bardziej systematyczna http://fizyka.pisz.pl/forum/3475.html http://fizyka.pisz.pl/forum/3477.html http://fizyka.pisz.pl/forum/3468.html
14 wrz 12:33
Dziadek Mróz: Ja proponuję zrobić starym dobrym sposobem rekrutację na moderatora. Tyle, że tutaj nie mamy zbyt wielu informacji o osobach. Tak więc poda się informacje osobiste, a każda szkoda ze strony moderatora dla strony będzie jego kosztem emotka
14 wrz 13:14
b.: Na fizykę mało osób wchodzi, więc trudno o moderatora. Nie jestem pewien, ale chyba moderatorzy z matematyki mogą też czyścić na fizyce −− przynajmniej ja mogę. Jakub się na co dzień nie zajmuje moderacją forów i (chyba) tego nie ukrywa, więc nie wiem o co te pretensje.
14 wrz 13:33
daras: żadne pretensje emotka ale dla mnie osobiście i jeszcze chyba dla paru odwiedzających to szok
14 wrz 18:05