nananana
Beatka: Hej

Mam napisać wzór funkcji, która spełnia warunek f(0)=−4, jeśli jej miejscami zerowymi są liczby
−4 i 3.
To rozpisałam sobie tak:
y=ax
2+bx+c
f(x)=a(x+4)(x−3)
−4=−12a
a=1/3
y=1/3x
2+bx−4
Jak obliczyć teraz współczynnik "b"? Moim zdaniem on wynosi 0 , ale nie jestem pewna.
14 mar 11:26
Jerzy:
b = 1/3
14 mar 11:30
Beatka: Dlaczego b=1/3?
14 mar 11:52
kochanus_niepospolitus:
a podstaw wyliczone przez Ciebie 'a' do f(x) = a(x+4)(x−3) i wymnóż ... a będziesz miał b
14 mar 11:56
Jerzy:
y = 1/3(x+4)(x−3) = 1/3x2 +1/3x − 4 ... teraz widzisz ?
14 mar 11:56
piotr1973: (x+4)(x−3)+8 i i koniec
14 mar 12:29
Jerzy:
Nie wypisuj bzdur
14 mar 12:35
piotr1973: przepraszam palnąłem bzdurę
14 mar 12:40
Beatka: tak teraz widzę
14 mar 18:28