Matematyka dyskretna
zmatmanabakier: Jak rozwiązać takie zadania (matematyka dyskretna):
Z.1. a)Każdy pies ma ogon. REX jest psem. Czy REX ma ogon?
b)Jeśli x jest żoną y to y jest mężem x. Linda jest żoną Bila. Czy Bil jest mężem Lindy?
c) Korzystając z zasady rezolucji odpowiedz na pytanie :
Każdy ptak fruwa. Pingwin jest ptakiem. Czy pingwin fruwa?
Z.3. Dla jakich dziedzin zmiennych i dla jakich kwantyfikatorów wyrażenie to jest prawdziwe:
x∊R y∊R z∊R [x/y=z]
Z.4. Dla jakich m i n równość NWW(m,n)=NWD(m,n) jest prawdziwa?
Z.5. Dla jakich m i n równość MOD(m,n)=DIV(m,n) jest prawdziwa?
Z.6. Wykaż prawdziwość wyrażania : [x]=n ⇔x≤n<x+1. Def. funkcji x∊R, [x]=max{n∊C:n≤x}
a) podaj dziedzinę, dla której wyrażenie [x]−[x]=1 jest prawdziwe.
Z. 7. Rozwiąż następującą zależność rekurencyjną stosując metodę podstawiania
an = 4 a(n−1)+3 dla n>0 i a0=3
an=3a(n−1)+2 dla n>0 i a0 =2
Z góry dziękuję za pomoc, siedzę i siedzę i nie wiem, jak to ugryźć:(
12 mar 18:13
PW: REX, żeby ugryźć (się w ogon), najczęściej biega w kółko aż ten ogon złapie.
12 mar 18:18