całki trygonometryczne
Weronika: ∫13+cosx dx
12 mar 18:56
piotr: podstawienie: u=tan(x/2)
12 mar 18:59
Jerzy:
Podstawienie uniwersalne
12 mar 18:59
12 mar 19:03
Weronika: ∫ 1t2 + 2dt utknęłam w tym miejscu
12 mar 19:03
piotr: po uproszczeniu
| | du | | 1 | | du | | √2 | | u | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| = |
| atan( |
| ) |
| | u2+2 | | 2 | | (u/√2)2+1 | | 2 | | √2 | |
| | √2 | | tan(x/2) | |
I= |
| atan( |
| )+C |
| | 2 | | √2 | |
12 mar 20:05
Marta: bardzo proszę o pomoc jak obliczyć pochodną z: (pierwiastek z x2−3x)(x2−1)
13 mar 13:34
ZKS:
Zapisz to poprawnie.
13 mar 13:35
Jerzy:
Zapis jest niejasny
13 mar 13:35
Marta: jak obliczyć pochodną z: (pierwiastek z x2−3x)do potęgi(x2−1)
13 mar 13:35
Jerzy:
wykorzystaj wzór: [f(x)]g)(x) = eg(x)*ln[f(x)]
13 mar 13:37
ZKS:
Skoro prosisz o pomoc to zadaj sobie chociaż niewielkiego trudu, aby zapisać to normalnie.
13 mar 13:39
Marta: Skorzystałam ze wzoru i wyszło dziekuję
13 mar 13:41
Jerzy:
... = (√x2−3x)x2−1*[(x2−1)*ln(√x2−3x)]' =
..... i licz pochodną ostatniego nawiasu
13 mar 13:42
Marta: Ok dziękuję bardzo za pomoc
13 mar 13:44