pomoc!
Ricco: W przestrzeni R3 dane są dwa zbiory wektorów: B1={v1,v2,v3}, gdzie v1=[1,0,0] v2=[0,1,1]
v3=[1,1,1] oraz B2={w1,w2,w3} gdzie w1=[1,0,−2], w2=[2,−1,−1] w3=[0,−1,1]. Sprawdzić, ktory
zbiór tworzy bazę w R3 oraz znaleźć współrzędne wektora x=[2,0,2] w tej bazie.
14 mar 20:28
Janusz:
Utwórz np z kolumn lub wierszy wektorów v i w wyznaczniki. Który będzie różny od zera to
baza
[b1,b2, b3].
Rozpisz współrzędne wektora x =[2,0,2] w tej bazie
[2,0,2] = αb1+ βb2+γb3, znajdując z tego układu trzech równań współrzędne: α, β, γ.
14 mar 20:43
Ricco: Dzięki!
14 mar 20:58