Wyznacz wszystkie wartości parametru m
Adella: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których jednym z pierwiastków równania
8x2+(2m+1)x+2m−1=0
jest liczba m
Niestety kompletnie nic mi nie wychodzi
14 mar 19:23
Adella: Jest ktoś w stanie wytłumaczyć mi jak to zrobić?
14 mar 20:08
Eta:
f(m)=0
8m
2+(2m+1)*m+2m−1=0 ⇒ 10m
2+3m−1=0 Δ
m=49
| | −3+7 | | −3−7 | |
m= |
| =..... lub m= |
| =.... |
| | 20 | | 20 | |
14 mar 20:14
Eta:
f(m)=0
8m
2+(2m+1)*m+2m−1=0 ⇒ 10m
2+3m−1=0 Δ
m=49
| | −3+7 | | −3−7 | |
m= |
| =..... lub m= |
| =.... |
| | 20 | | 20 | |
14 mar 20:14
Adella: oo strasznie Ci dziękuje

czyli w zadaniach z parametrem gdzie jednym z pierwiastków jest liczba m będzie f(m)=0 i w
równaniu x zamieniane na m?
Bo nie rozumiem do końca tych zadań z parametrem
14 mar 20:24