Średni wynik
Kraterek: Czy ktoś ma pomysł jak to rozwiązać:
Średni wynik studentów, którzy zdawali test matematyczny, wyniósł 6 punktów. Dokładnie 60%
studentów zdało ten test. Średni wynik studentów, którzy zdali ten test wyniósł 8 punktów.
Jaki był średni wynik tych studentów, którzy nie zdali testu?
11 mar 11:08
Janek191:
| 0,6 n*8 + 0,4n*x | |
| = 6 / : n |
| n | |
4,8 = 0,4 x = 6
0,4 x = 6 − 4,8 = 1,2
x = 3
====
Odp. 3 p.
11 mar 11:15
Janek191:
Pomyłka − powinno być

4,8 + 0,4 x = 6
11 mar 11:17
kochanus (z komorki):
x −−− liczba studentow ktora zdala egzamin
y −−− liczba studentow ktora nie zdala egzamin
a −−− sredni wynik tych co nie zdali
Wiemy ze dokladnie 60% sdalo egzamin czyli x=1.5y
| | 8+1.5a | |
Czyli |
| = 6 <−−− wylicz a |
| | 2.5 | |
11 mar 11:23
Kraterek: Dziękuję
13 mar 20:01