Pomóżcie mi bo nie wiem
Kckc: 1.Dla jakich wartości x określana jest liczba m?
b) m=log|x+2| c) m=log4|x2−9| d) m=log=x2
14 mar 19:47
Kckc: w b) będzie x+2>0 x>−2 x∊ R\{−2} tak
14 mar 19:50
Janek191:
Nie, ma być I x + 2 I > 0
14 mar 19:54
Janek191:
Nie, ma być I x + 2 I > 0
14 mar 19:54
Kckc: A dalej?
14 mar 19:56
Kckc: Proszę pomóż nie kumam tego a mam matematyka któremu jak się nie zrobi pracy domowej
wstawia 3 jedynki.
14 mar 19:57
Kckc: Janek191 pomóż
14 mar 20:00
Janek191:
I x + 2 I > 0
x ∊ ℛ \ { − 2}
==========
14 mar 20:13
14 mar 20:16
Janek191:
c) I x2 − 9 I > 0 ⇔ I x + 3 I * I x − 3 I > 0 ⇔ x ∊ ℛ \ { − 3, 3 }
14 mar 20:20
paula: a d)
14 mar 20:21
Janek191:
d) x2 > 0 ⇔ x ≠ 0 ⇔ x ∊ ℛ \ { 0}
14 mar 20:22
paula: Janku191 a jak zrobić to 81−log2 3 powinno wyjść −12
14 mar 20:25
paula: a mi wyszło 8/27 i nie wiem co mam źle
14 mar 20:26
paula: A czemu po x2 >0 jest x≠ 0?
14 mar 20:27
Janek191:
Bo dla x = 0 jest x2 = 0 , a ma być x2 > 0
14 mar 20:29
Janek191:
Bo dla x = 0 jest x2 = 0 , a ma być x2 > 0
14 mar 20:29
paula: Okey

a wiesz jak zrobić to co wysłałam bo nie wiem gdzie się pomylilam
14 mar 20:31
Janek191:
| | 8 | | 8 | | 8 | |
8 1 − log2 3 = |
| = |
| = |
| = |
| | 8log2 3 | | (23)log2 3 | | 23log2 3 | |
| | 8 | | 8 | | 8 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 2log2 33 | | 2log2 27 | | 27 | |
14 mar 20:33
5-latek : Nigdzie się nie pomylilas . jest blad w książce
14 mar 20:35
paula: | | 5− log3 27 | |
No mam dobrze okey  a to jak 27 |
| |
| | 6 | |
14 mar 20:35
paula: Powinno wyjść 3
14 mar 20:36
5-latek : O nie . Już to rozwiazalas to czemu piszsesz po 5 razy ?
14 mar 20:37
paula: ale tam wyszło 9 a mi powinno wyjść 3
14 mar 20:39
Janek191:
275 − log3 276 = 27 5− 36 = 2713 = 3√27 = 3
14 mar 20:40
paula: Dziękuje bardzo

mogę liczyć na pomoc w przyszłości?
14 mar 20:42