Granice ciągów. Szereg geometryczny
SlimShady: 1) Zamień ułamek okresowy na ułamek zwykły (szeregiem geometrycznym).
a) 1,8(81)
b) −1,(1001)
2) Oblicz granicę
a) lim (√n2+2n−1−n)
b) lim (√n2+2−√2n2+3)
14 mar 19:28
Janusz:
Zad.1
a)
1,8(81)= 1,8(8181...)= 1,8 + 0,081+0,00081 +....= 1,8 + 81( 0,001 + 0,00001+...) = 1,8 +
| | 10−3 | | 1 | | 18 | |
81∑k=1∞ 10−(2k+1) =1,8 +81 |
| = 1,8 +81* |
| = |
| + |
| | 1 − 10−2 | | 990 | | 10 | |
b) Podobnie
Zad. 2
| | a2−b2 | |
a), b) Zastosuj tożsamość a− b = |
| |
| | a+b | |
14 mar 19:58
Janek191:
a) 1,8 (81) = 1,8 + 0,0(81)
0,0(81) = 0,081 + 0,00081 + 0,0000081 + ...
a
1 = 0,081
q = 0,01
| | a1 | | 0,081 | | 0,081 | | 81 | | 9 | |
S = |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 1 −q | | 1 − 0,01 | | 0,99 | | 990 | | 110 | |
więc
| | 9 | | 18 | | 9 | | 198 | | 9 | | 207 | |
1,8(81) = 1,8 + |
| = |
| + |
| = |
| + |
| = |
| |
| | 110 | | 10 | | 110 | | 110 | | 110 | | 110 | |
14 mar 20:04
SlimShady: Dzięki, wasze rozwiązania/wskazówki bardzo mi pomogły!
14 mar 22:24