funkcje,logarytmy
matematykXD: Wyznacz największą i najmniejszą wartość funkcji f, gdzie f(x)=log3 (6x−x2). Proszę o
wytłumaczenie

Obliczyłem dziedzinę, jest to przedział (0,6)
przeglądałem internet i niby wartość wychodzi największa 3, ale nie wiem dlaczego, poproszę o
łopatologiczne wytłumaczenie
14 mar 19:05
Tadeusz:
a niby dlaczego 3
14 mar 19:28
Tadeusz:
log
3(

) ...to funkcja rosnąca
f(max) dla x=3
f(3)=log
3(18−9)=log
39=2
14 mar 19:33
Kckc: Pomożecie mi?
14 mar 19:41
Jack: log3(6x − x2)
poszukaj gdzie ma parabola 6x−x2 maximum, w podanym przez Ciebie przedziale...
czyli (0;6). (najprawdopodobniej to bedzie wierzcholek)
i podstawiasz ze jesli maxa ma w 3
to log3(6*3 − 32) = ...
14 mar 19:57