rozwiąż równanie
Cenzura: Rozwiąż równanie
√3cos2x+9cosx+4√3=0
rozbiłem to pozamieniałem i wychodzi
2√3cos2x+9cosx+3√3=0 cosx=t
liczę delte delta = 3
t1 =− √3/2 t2 odpada
i wychodzi mi ze x = pi/6 +2kpi oraz x=−pi/6 +2kpi a w odpowiedziach jest 5/6 +2kpi oraz
−5/6+2kpi mógłby ktoś powiedzieć mi gdzie mam błąd ?
14 mar 21:52
lkj;phnkl: Δ = 9
√Δ=3
| | −9−3 | | −12 | | −3 | | −3√3 | |
t1 = |
| = |
| = |
| = |
| = −√3 |
| | 2*2√3 | | 4√3 | | √3 | | 3 | |
| | −9+3 | | −6 | | −3 | | −3√3 | | −√3 | |
t2 = |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 2*2√3 | | 4√3 | | 2√3 | | 6 | | 2 | |
14 mar 22:01
Cenzura: no zrobiłem tak t2 odpada a t1 mam dobre no i wynik wychodzi mi błędny nie wiem dlaczego
cosx = pi/6
czyli x=pi/6 +2kpi oraz x = −pi/6 +2kpi a powinien być 5/6 +2kpi oraz
−5/6+2kpi i nie wiem dlaczego
14 mar 22:03
Cenzura: ktoś wie co jest grane ? Admini odbiór
14 mar 22:12