Planimetria
5-latek : Zadanie dla
Metisa 
Pomagac ewentualnie za jego wyraźnym pozwoleniem
===========================================
1.Obliczyc stosunek dlugosci ϱ
n promienia okręgu wpisanego w foremny n−kat do dlugosci r
n
promienia okręgu opisanego na n−kącie foremnym .
| | ϱn | |
2. Zdadac jak zmienia się stosunek |
| gdy liczba nbokow wielokąta wzrasta . |
| | rn | |
| | ϱn | |
3.Czy można tak dobrac n aby stosunek |
| roznil się od 1 o mniej niż 0,01 ? |
| | rn | |
4. Uogolnic odpowiedz na pytanie nr 3 .
Oczywiście rysunek do zadania robisz sam

No to zaczynaj
12 mar 11:44
5-latek :
12 mar 12:26
Metis: Witaj 5−latku

Skończę te, które teraz robię i zabiorę się za te

Dzięki Wielkie!
12 mar 12:32
5-latek : Dobrze

Będzie tutaj Ci potrzebna wiedza z trygonometrii także
12 mar 13:55
Jack: kiedys wyprowadzalem wzory na n−kąty foremne... wszystko sprowadza sie do trojkatow...
12 mar 15:44
5-latek :
13 mar 11:02
Metis:
13 mar 11:30
Metis:

| | α | | | |
tg |
| = |
| i z tego r |
| | 2 | | r | |
13 mar 11:34
Metis:
13 mar 11:45
Metis:
13 mar 11:54
Metis: I w obu wzorach trzeba będzie funkcje trygonometryczne uogólnić do wielokąta n−kątnego
13 mar 11:55
5-latek : Wiec to zrob
| | ϱn | | 180o | |
W podpunkcie a) masz otrzymać |
| = cos |
| |
| | rn | | n | |
13 mar 12:07
Metis: Miara kąta środkowego w wielokącie n−kątnym:
13 mar 12:12
Metis:
Ostatecznie:
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Ostatecznie:
13 mar 12:19
Metis: Coś mam źle, nie wyjdzie wynik który podałeś.
13 mar 12:23
5-latek :

Tak
Ale możesz zrobić tez tak
AB to bok wielokąta foremnego
OC promien okręgu wpisanego w ten n−kat i jest ze C∊AB
==========
OB promien okręgu opisanego na tym n−kącie
| | δn | | OC | |
Masz dane n i obliczyć |
| = |
| Teraz zauważ e |
| | rn | | OB | |
OC⊥AB bo bok Ab jest styczny do okręgu (O,OC)
| | 180o | |
Wobec tego ∡COB= |
| dlatego ze prosta OC jest symetralna boku AB (OA=OB OC⊥AB |
| | n | |
To wtedy
| δn | | )C | | 180o | |
| = |
| =cos |
| |
| rn | | OB | | n | |
=================
Teraz rob podpunkt b)
13 mar 12:39
5-latek : To jeszcze w takim razie sprawdzaj u siebie . Przeciez nie musisz tego zadania zrobić na jutro
13 mar 12:49
Metis: Na razie muszę uciekać , ale wrócę do tego
13 mar 13:15
Krzychu: wie ktoś kiedy będzie można dodawać zadania ?
13 mar 13:34
5-latek : Tak . tylko
Jakub
13 mar 13:41
Kacper:
To dlatego tak mało wpisów dzisiaj
13 mar 13:45
5-latek : Zebys o nim nie zapomnial
13 mar 22:19
Mila:
Można dopisać zadanie do istniejącego już postu.
13 mar 22:38
Metis: Jutro nie idę do szkoły 5−latku, to się Nim zajmę
13 mar 22:38
5-latek : Dlaczego nie idziesz ? Jakies macie swieto ?
13 mar 22:43
Metis: Komisja wojskowa

Przybycie obowiązkowe, jeśli nie przyjdę to doprowadzą mnie siłą
13 mar 22:44
5-latek : Tak to musisz isc
13 mar 22:45
Metis: Z chęcią

Bo do szkoły już chodzić nie lubię.
13 mar 22:48
Laura: Dane sa dwie funkcje f(x)=x2 i g(x)=1/x oblicz
pole wyznaczane, przez te dwie funckje, uklad wspolrzednych dla x i prosta x=4
Czy pole to bedzie calka oznaczona
4
∫ x2−1/x dx?
0
13 mar 22:54
Mila:

Laura , ta treść nie jest dokładna.
| | 1 | |
Pole ograniczone wykresami f(x)=x2 i g(x) = |
| oraz osią OX i prostą x=4 |
| | x | |
x
3=1
x=1
| | 1 | |
P=0∫1(x2) dx+1∫4( |
| ) dx |
| | x | |
policzysz te proste całki?
13 mar 23:12
Laura: dla x>0 w funkcji g i x> badz rowne 0 dla f
13 mar 23:23
Laura: Nie moze byc tak jak napisalas bo ma byc poprzez pochodna. Czyli musi byc jedna calka, a nie
suma :C
13 mar 23:25
Laura: WIe ktos moze jak to rozwiazac jedna calka?
13 mar 23:31
Laura: Pisze tutaj bo nie da sie dodac nic nowego. Dane sa dwie funkcje f(x)=x2 i g(x)=1/x oblicz
pole wyznaczane, przez te dwie funckje, uklad wspolrzednych dla x i prosta x=4
13 mar 21:10
Laura: dla x>0
13 mar 21:11
Laura: Wykres tego pola obraca sie 360 stopni wzgledem x−aksen i tworzy bryle o danej
objetosci.
Oblicz objetosc i to samo wzgledem y−aksen'
13 mar 23:35