matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Help
Problem:
Wykaż, że liczba a=[( − ) 1/2 +( + ) 1/2 ] 2 −2 jest wymierna.
12 mar 18:35
Kacper:
Popraw zapis.
12 mar 18:38
Janek191:
Tak napisane, że nie wiadomo co tam jest
a = [ − 0,5 + 0,5 ]
2
− 2 = 0
2
− 2 = − 2
12 mar 18:38