matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Fkfjsis
zombi:
wykazać, że zachodzi
d(n)
ξ(a)
2
= ∑
n=1
∞
n
a
ξ−dzeta Riemanna,d(n)−ilość dzielnikow n. Fajne zadanko zróbcie sobie.
14 mar 22:54
Metis:
Nie umiem
14 mar 23:20
Blef_Janka:
1
1
1
Dość jasne, lewa strona to (
+
+
+...)
2
, weźmy jakieś n i popatrzmy
1
a
2
a
3
a
ile razy wystąpi ułamek o mianowniku n
a
po lewej stronie. No to dla danego składnika
1
n
z pierwszego nawiasu, znajdziemy mu odpowiadający (czyli (
)
a
w mianowniku)
k
a
k
wtedy i tylko wtedy gdy k | n. Innymi słowy ułamków o mianowniku n
a
jest tyle ile dzienników n, czyli dostajemy prawą stronę.
15 mar 00:04
zombi:
Dokladnie taki jest zamysł.
1
1
1
∑
∑
= ∑
k
∑
l
k
a
l
a
(kl)
a
15 mar 00:24