matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 1047,
1046
,
1045
,
1044
,
1043
,
1042
,
1041
,
1040
, ...,
całe
Zadania
Odp.
3
x3:
56
asdf:
Witam, pytanko
1
miau:
naszkicuj wykres funkcji f, wyznacz jej dziedzinę i zbiór wartości
2
Mei:
Wykaż, że zachodzi równość.
0
NUTKA:
PROSZĘ O POMOC! Wykładowca przychodzi na zajęcia 2 min przed czasem przy czym czas przyjścia charakteryzuje się odchyleniem standardowym 2 min. Oblicz prawdopodobieństwo spóźnienia się na
4
kasia:
naszkicuj wykres funkcji f, wyznacz jej dziedzinę i zbiór wartości
25
Wiki:
Napisz równanie prostej o współczynniku kierunkowym a, wiedząc, że do tej prostej należy punkt P:
5
Kangurek:
oblicz miarę główną kąta skierowanego β, jeśli: a) β= −130
14
magda:
Nie wiem jak sie do tego zabrać:
13
jakub:
uzasadnij, że suma długości przekątnych wychodzących z jednego wierzchołka szesciokata foremnego jest mniejsza od obwodu tego szesciokata
4
gladys:
:::rysunek::: Oblicz współrzędne punktu przecięcia wykresu podanej funkcji z osiami układu współrzędnych.
1
BOB:
Czy dany operator jest liniowy (addytywny i jednorodny)?
5
Maciek:
czy −x
2
−y
2
−z
2
jest zawsze ujemne?
10
P@weł:
zbadaj monotonicznosc ciagu:
10
całka:
całka pomocy. jak to sie robi?
14
Adrian:
Dla jakich wartości parametru m miejsca zerowe funkcji f (x) = x
2
− (m − 2)x − 2m + 4 należą do przedziału (−1; 1)?
4
Piotr:
Witam bardzo bym prosił o pomoc w kilku zadaniach. Nie oczekuję całkowitego rozwiązania lecz chociaż wytłumaczenia co i jak oraz sprawdzenia poprawności wykonanego zadania i zapisów.
3
Kangurek:
W prostokącie ABCD przekątne maja długość 4 cm i przecinają się pod kątem: a)60
0
Kasiulaa :
Witam poszukuję odpowiedzi na poniższe pytania: 1. Oddziaływanie pola magnetycznego na przewód wiodący prąd?
4
Lidka:
Kąt utworzony przez dwa promienie okręgu wynosi 130 stopni. Oblicz kąt, który tworzą styczne poprowadzone przez końce tych promieni.
7
Kuba:
Mamy 12 koszul i 9 szuflad. Jakie jest prawdopodobieństwo że żadna szuflada nie będzie pusta. Nie potrafie podejść wogóle do tego zadania proszę o pomoc
4
Kangurek:
W trójkącie prostokątnym ABC , kąt przy wierzchołku A jest prosty, zaś |ACB|=60. dwusieczna kąta ACB przecina bok AB w punkcie D, Wykaż, że CB
2
− 2* DB
2
= AD
2
+ AC
2
0
Kangurek:
oblicz miarę główną kąta skierowanego β, jeśli: a) β= −130
11
mariusz:
y'+xy=0
6
bogda:
koszt wynajmu autokaru wynosi 1440 zł. Na wycieczkę pojechało o 3 uczniów mniej niż planowano co spowodowało wzrost opłaty dla uczestnika o 2 zł. Ilu uczniów pojechało na wycieczkę i jaki
11
Arek:
Narysuj wykres funkcji y=2
x
a nastepnie wykres y=−3+2
x
i y=2
x
+2
1
;D:
Zapisz wyrazenia w postaci potegi o wykladniku wymiernym. A)
√
3
7
5
basia:
zadnia 1) określ dziedzinę wyrażenia:
4
kandydat:
Witam
Na ile mniej więcej trzeba zdać maturę i z czego na informatykę AGH na Wydział Informatyki,
2
grrr:
http://www.zadania.info/d16/4713954 dlaczego możemy uznać, że każdy punkt tej funkcji będzie środkiem odcinka?
8
aheeers:
ROZSZERZENIE, JAKIEŚ PORADY, ZADANKA DO POWTÓRZENIA? macie jakieś porady, albo jakieś zestawy ciekawe? bo trzeba ogarnąć dobrze matmę w piątek !
2
Pert:
Może głupie pytanie,ale czy w ciągu geometrycznym a1 może się równać 0?
3
LcK:
Ciąg geometryczny składa się z pięciu wyrazów, których suma wynosi 124. Iloraz sumy wyrazów skrajnych przez wyraz środkowy równy jest 4,25. Wyznacz ten ciąg.
3
gringo:
rzucamy 2 razy sześcienną kostką do gry, niech p oznacza prawdopodobieństwo zdarzenia, iloczyn liczb wyrzuconych oczek jest równy 5
3
fsad:
mam pytanie odnosnie twierdzenia ktore kiedys slyszalem. nie wiem do konca o co tam chodzilo ale mowilo cos o stosunkach jakis odcinkow i promieni gdy przetniemy okrąg prostą tworzaca
8
Klaudia:
do 30% syropu dodano 20 kg wody i otrzymano syrop 20%.Jaka jest całkowita masa otrzymanego syropu
3
BartekW:
x
3
−5x
2
−2x+10=0 i 8x
5
+x
2
=0
16
NONAME:
prawdopodobieństwo pytanie?
5
lawende:
Zapisz w postaci jednego logarytmu iloraz (iloczyn) logarytmów: log 2 5/log 2 7
5
Konri23:
Witam mam pytanie czy to rozwiazanie dowodu przejdzie. a wiec jest zalozenie x+y+z=0 nalezy udowodnic, ze xy+xz+yz≤0 . Mozna bylo skorzystac z tozsamosci jednak, ja zrobilem to tak:
5
kub@:
Dana jest funkcja f(x) = [licznik: ]2
2x
−2
x
/ [mianownik: ] 2
2x
+2
x
. Wyznacz wszystkie wartości t, dla których równanie f(x) = t ma rozwiązanie.
10
sermina:
log0,1 +log1000+ log10 czy to jest poprawne zadanie? bo mi cały czas wychodzi log−3 ,a czegoś takiego nie ma
16
Kasia:
(n−1)!
9!
ze zbioru rozwiązań nierówności
=
wybieramy w sposób losowy jedną
(n−3)!
7!
liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo, że jest to liczba spełniająca równanie |x
2
−5x|=x
5
Kamcio :):
oblicz sumę
3
nika:
1.oblicz pole i objętość czworościanu foremnego którego wysokość wynosi 10cm a pole jednej ściany bocznej wynosi 15cm
2
.
10
vvv:
Udowodnij, że xy + xz + zy jest mniejsze lub równe 0 przy założeniu że x + y + z = 0. Dodatkowe założenie do tego zadania: (x+y+z)
2
= x
2
+ y
2
+ z
2
+ 2xy + 2yz + 2xz
14
lily:
Rozwiąż układ równań:
2
a:
uporządkuj wielomian
rosnąco
1) 3x
9
− x + 3 − x
2
3
silver:
Oblicz sumę 60 kolejnych liczb naturalnych podzielnych przez 3, poczynając od liczby 12.
1
Łukasz:
Proszę o pomoc przy rozwiązaniu tego zadania.
280
Dominik:
MATEMATYKA
33
Kamcio :):
logn
lim
n→
∞
n
4
wyleciało z głowy, z czego to policzyć ?
10
Równina:
Wykaż, że różnica kwadratów dwóch kolejnych liczb nieparzystych jest liczbą podzielna przez 8. Proszę o sprawdzenie
4
mq:
Przekątna trapezu równoramiennego ABCD tworzy z dłuższą podstawą AB kąt α, a z ramieniem AD − kąt β. Wyznacz stosunek pola trójkąta ACD do pola trójkąta ABC.
7
Równina:
Wykaż, że dla każdej liczby całkowitej n liczba n
3
−n jest podzielna przez 6.
2
kamilos:
[Funkcje wielu zmiennych] Obliczyć granice funkcji lub wykazać, że granica nie istnieje.
2x
2
y
a) lim
(x,y)→(0,0)
x
3
+ y
3
1−cos(x
2
+y
2
)
b) lim
(x,y)→(0,0)
(x
2
+ y
2
)
2
34
woj:
niech ktos napisze jak rozwiazal ostatnie zadanie za 5 pkt
9
plus:
Rozwiąż nierówność −2x
2
+x −3 < 0.
1
kamilos:
Napisać wzór Taylora z resztą R
3
dla funkcji f(x,y) = x
y
w punkcie P
0
(1,1).
12
Aleksander:
PRAWDOPODOBIEŃSTWO MATURALNE, PROSZĘ O POMOC.
2
JJPJ:
Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi: xy=1, xy=2, y=x, y=4x.
6
laura:
Drugi wyraz ciągu arytmetycznego wynosi 10, piaty wyraz 28, a ostatni wyraz 58. Oblicz wyraz pierwszy oraz liczbę wszystkich wyrazów tego ciągu.
7
piotr:
Jak wyznaczyc extreme funkcji i przedziały monotonicznosci f(x)=x
3
−4x
4
+4x+2
4
Łuki_malaWiedza:
Rozwiaz rownianie
3x
6x
12x
3*2
8
+
+
+....+
= 2044
x+1
x+1
x+1
x+1
40
roch :
Dla jakich wartości parametru m równanie sin2x+sinx+m=0 a)ma rozwiązanie
5
ZmitrężonyWMaraźmie:
:::rysunek::: Średnice AB i CD okręgu o środku S przecinają się pod kątem 50
o
(tak jak na rysunku)
0
Olga:
Proszę o pomoc:( Firma zatrudnia 36 osób. Ich zarobki miesięczne kształtują się następująco:
1
laura:
Drugi wyraz ciągu arytmetycznego wynosi 10, piaty wyraz 28, a ostatni wyraz 58. Oblicz wyraz pierwszy oraz liczbę wszystkich wyrazów tego ciągu.
5
lifer:
Liczbę 125 przybliżono liczbą x. Oblicz x jeśli błąd względny przybliżenia wynosi 6%.
0
lifer:
Termometr zaokienny wskazał o godzinie 2 w nocy temperaturę −18 stopni C. Podaj największy możliwy błąd względny pomiaru, jeśli wiadomo, że na tym termometrze można odczytać temperaturę
14
Licealista_Theosh:
Chemia
9
kasia :
Dane są wyrazy ciągu arytmetycznego a
3
= 7 i a
6
= 13. Znajdź a
1
i a
5
.
18
Tabal:
Prosta o rownaniu y=
2
m
x +1 jest prostopadla do prostej o rownaniu y= −
3
2
x −1 stad wynka ze
4
kub@:
jak 4a
2
+ 4b
2
+ 4c
2
− 4ab − 4ac − 4bc zwinąć w kwadrat?
8
pic:
Rzucono 3 razy kostką sześcienną do gry i określono zdarzenia: A − na każdej kostce wypadła inna liczba oczek, B − iloczyn wyrzuconych oczek jest równy 6. Oblicz prawdopodobieństwo
1
mata0091:
Witam! Czy w zad http://www.mmwarszawa.pl/photo/1759809/MATURA+2013+MATEMATYKA+ARKUSZ podpunkcie a) Uznają mi odpowiedź słowną,że największa wartość to 7? I czy w ost zadaniu dostane punkty (bo z tego co czytałam są 2 za samo zalozenia i zapis układu
2
Ratarcia:
A ja mam takie pytanie: Czy komisja podczas matury może chodzić po sali ? Czy nie było takiego przepisu ,że komisja nie może tego robić ? W necie nie mogę niczego na ten temat znaleźć.
13
Maturalne:
Powie mi ktos czy w tym zadaniu z x y z na maturze wystarczyło podstawić jakieś liczby i obliczyć
Czy coś innego?
17
Nestea:
Udowodnij, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x, y, z takich, że x + y +z = 0, prawdziwa jest nierówność xy + yz + zx ≤= 0 .
2
Kuba:
1.mamy 10 ksiazek, wsrod ktorych sa ksiazki A i B. Wkladamy je do 2 pudelek po 5ksiazek do kazdego. Oblicz prawdopodobienstwo ze wymienione ksiazki znajda sie w tym samym pudelku.
1
Angelika:
Mam pytanie. Jak był wykres i trzeba było podać największą wartość i ona wynosiła 7 to jak to zapisać bo wszyscy pisali że y=7 a ja napisałem że f(6)=7 bo dla x=6 y wynosił 7. Czy to
3
nie lubie matematyki:
rozwiąż nierówność log
s
i
n
x
cosx+log
c
o
s
x
sinx=2
0
lifer:
Liczbę 125 przybliżono liczbą x. Oblicz x jeśli błąd względny przybliżenia wynosi 6%.
16
mat:
Zadanie z matury Udowodnij, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x,y,z, taki, że x+y+z=0 prawdziwa jest
2
paula:
wyznacz wszystkie wartości parametru t dla których rozwiązaniem nierówności x
2
− (t+3)x +1 < 0 jest zbiór pusty.
1
Magda *.*:
Oblicz pole pierścienia kołowego zacieniowanego na poniższym rysunku, wiedząc, że bok kwadratu ma 6cm. Proszę o pomoc bo nie rozumiem
2
K-studentka:
Znajdź macierz przejścia z bazy B do bazy D. B={(0,−1), (2,1)}
1
Magda *.*:
pomoże ktoś ? ? ? zadanie kilka zadań niżej ;.
1
Magda *.*:
Oblicz pole pierścienia kołowego zacieniowanego na poniższym rysunku, wiedząc, że bok kwadratu ma 6cm. Proszę o pomoc bo nie rozumiem
2
student:(:
rozwiąż zadanie i zilustruj:
_
1
obliczyć pierwiastki
3
√
i
1
Lenka:
3
Yntro:
Naszkicuj wykres funkcji f(x) = −(5/x), której dziedziną jest zbiór D. Podaj zbiór wartości tej funkcji.
10
sermina:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu logarytmu
5
kasia:
napisz trzy pierwsze wyrazy ciągu arytmetycznego, którego suma n początkowych wyrazów wyraża się wzorem S
n
= 7 n
2
− 5n
5
POLSKI:
Cześć wszystkim! Sorry że pytam o to na tym forum. Jutro mam ustną z polaka. Wie ktoś może do jakiej epoki należy księga Hioba? Bo trudno mi to określić, w necie nie ma
4
???:
okresl dziedzine wyrazenia
2x+3
x
2
−4
+
4
x−2
i wykonaj dzialania
1
Seba_xD:
Mam pytanie do tego równania: Rozwiąż równanie x
3
+2x
2
−8x−16=0
10
asdf:
Witam
Równanie rekurencyjne:
2
kasia:
Znajdź ciąg arytmetyczny, dla którego suma trzech pierwszych wyrazów wynosi 27, natomiast suma kwadratów tych trzech wyrazów wynosi 275.
8
GluEEE:
Modalna zbioru 1,1,2,2,3,3,4,4,5,5,6,6,9,16 to będzie liczba 1 oraz 2 oraz 3 oraz 4 oraz 5 oraz 6?
2
nbd23:
Proszę o wytłumaczenie 1 zadania z matury, tzn dlaczego odp A Arkusz:
1
hania:
:::rysunek::: Oblicz obwód trójkąta ABC na rysunku poniżej z dokładnością do 0,5 cm.
1
sermina:
:::rysunek::: Ile ma kąt α, bo chyba mam jakieś zaćmienie umysłu
3
martyna:
Mam małe pytanie chodzi o zadanie z matury xD bo nie jestem pewna za bardzo. :3 x
3
+ 2x
2
−8x −16 = 0
3
Kasia15b1:
1. zapisz wzór funkcji f(x)= −5x
2
+4x+1 w postaci kanonicznej i ( o ile to możliwe ) w postaci iloczynowej.
1
naszkicować na płaszczyznie zespolonej nastepujace zbiory: {z ∊ C : Re z * Im z = 1}
4
magda:
Zadanie 16. (1 pkt) Liczba rzeczywistych rozwiązań równania(x+1)(x+2)(x
2
+3) = 0
18
Kamil:
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=x
2
+ |log
x
2013| * log
2013
x
7
pulpet112:
Na ramionach kąta o wierzchołku A odkładamy dwa odcinki AB i AC, gdzie |AB| = |AC| i dalej kolejne dwa odcinki BD i CE, gdzie |BD| = |CE| . Odcinki BE i DC przecinają się w punkcie O.
9
Marcin:
Kurcze wyjechałem delikatnie na stronę gdzie jest karta odpowiedzi i napisałem x+9 przy tym jak układ równań rozwiązywałem, ale pola gdzie są zakreślone odpowiedzi, nie ma tylko obok i tylko
0
MATURA:
Kurcze wyjechałem delikatnie na stronę gdzie jest karta odpowiedzi i napisałem x+9 przy tym jak układ równań rozwiązywałem, ale pola gdzie są zakreślone odpowiedzi, nie ma tylko obok i tylko
4
kala:
Jak skrócic to wyrazenie: x
2
−9/x
3
−27
Prosze o rozpisanie>
1
ninna:
y=−(
1
2
)
|x|
1
rozwiąż równanie: z
2
−5z+7+i=0
0
hania:
:::rysunek::: Obliczyć zieloną wysokość trójkąta.
4
tn:
Dla jakich wartości parametru iloczyn zbiorów A i B jest jednoelementowy ? A = [−5; m
3
]
28
Prosiałke:
Kto uważa, że matura z matematyki 2013 była prosta?
10
Kuba:
Rozwiąż równanie tgx +
cosx
1 + sinx
+ 2 = 0 nie wiem jak to zrobić
Taka sytuacja.
0
567:
zdanie egzaminu ze statystyki wymaga uzyskania 70% ogólnej liczby punktów. Wiadomo, że rozkład pewnej grupy studentów jest rozkładem normalnym z wartością oczekiwaną 7 % i odchylenie 8,2%.
3
gienia7333:
Dwa miasta łączy linia kolejowa o długości 336 kilometrów. Pierwszy pociąg przebył tę trasę w czasie o 40 minut krótszym niż drugi pociąg. Średnia prędkość pierwszego pociągu na tej
4
mania17:
Mały słoń waży jedną dziesiątą tego co waży i 900 kg. Ile waży mały słoń?
31
HoD:
xy + xz + yz ≤ 0
6
tn:
π
4sin
2
(3x+
) = 1
3
proszę o rozwiązanie.
20
zozola:
PROSZĘ O POMOC W ZADANIU: wydajność pracy pracowników pewnej firmy jest zmienną losową o rozkładzie normalnym z wartością
1
help:
w zadaniu 15 nie powinno być 50 stopni bo na onecie piszą 25
4
Kacper:
Rozwiąż nieróność x
6
+ 2x
5
− 3x
4
− 8x
3
+ 8x + 4 ≤ 0
3
Neox:
Zadanie 1. Wyznaczyć wszystkie liczby abcde podzielne przez 36, których cyfry spełniają warunki:
1
ChaH:
Poprosiłabym o sprawdzenie zadania: Zbadaj zbieżność szeregu
∞
2
Elcia:
x−3
1. Narysuj wykres funkcji y=
Określ dziedzinę i zbiór wartości.
x−4
10
poprawka:
Obliczyć obszar podany funkcjami za pomocą całki oznaczonej. sin x, cos x
89
PLAY:
Rozwiąż nierówność:
5
ninna:
y=|2
−x
−1|
6
Marianna:
dla każdej liczby rzeczywistej x: wyrażenie to 4x
2
−12x+9 jest równe:
3
Jagoda:
wiadomo, że α jest kątem rozwartym , oblicz wartość wyrażenia
9
ZADANIE MATMA:
2x
2
−7x+5>/0
8
Grzesiek:
Znaleźć pole figury na które parabola y
2
= 6x dzieli koło x
2
+ y
2
= 16.
1
ZADANIE MATMA:
Rozwiąż równanie x
3
+2x
2
−8x−16
3
Kakao:
Z=ye
x
y
czy moglby ktos rozwiazac ta pochodna po x i y ? Z góry dziękuje za pomoc
20
ada:
W(x)=(x
2
−8x+16)−(4x
2
+4x+1)
0
lol:
matura , czy macie już odpowiedzi z matematyki
10
yep:
ołówek na maturze
0
olowek:
Dla kazdego i=1,2,..,n mamy wzór (a
i
− a
i
+
1
)
2
= a
i
2
− 2*a
i
*a
i
+
1
+ a
i
+
1
2
6
magda:
Pole powierzchni bocznej ostroslupa prawidlowego czworokatnego jest rowne 260cm
2
a pole powierzchni calkowitej 360cm
2
.Oblicz objetosc ostroslupa.
29
ula:
. Na wydziale produkcyjnym w jednym z zakładów przemysłowych przeprowadzono badania, których celem było ustalenie przeciętnego stażu pracy zatrudnionych tam pracowników. Uzyskane
2
Zuza:
Naszkicuj wykres funkcji f. f(x)={−
1
2
x, jeśli xe(−nieskończoności, 0)
40
matma jest trudna...:
Rozwiąż równania: x
3
−x
2
−8x+8=0
6
Emilka:
Witam, potrzebuję pomocy przy takiej całce:
4
tre:
Zadanie z pociągami. Dwa pociągi mają do pokonania drogę o długości 336 kilometrów. Wyjeżdżają z tej samej stacji a i jadą do tego samego punktu b. Jeden z nich jedzie o 9 km/h szybciej i
15
Patryk:
Napisałem tu coś t ktoś to usuwa? co jest ?
4
Karolina:
dana jest funkcja F(x)= w liczniku ox−1 , w mianowniku 2x+3. oblicz parametr ,,a" wiedząc ze jej miejscem zerowym jest liczba 1, naszkicuj jej wykres, a następnie wyznacz zbiór argumentów
0
paulaf:
Jak tylko zdobedziecie odpiwiedzi to podzielcie się tutaj bo nie mogę się doczekać xD
1
henry:
Ile istnieje nieprzystających trójkątów równoramiennych o podstawie długości 10, w których sinus jednego z kątów jest równy kosinusowi innego kąta tego trójkąta?
12
Kinga:
Wykaż, że funkcja jest monotoniczna w zbiorze R
8
.:
Jestem na maturze! Piszę z telefonu! O to zadanie: 2+2=...
11
Fizyk:
Proszę o pomoc w sprawie zadania z fizyki mianowicie: Identyczne fale wychodzące z punktu spotkania P przebywają odpowiednio drogi AP = 7,5m i BP=5m.
0
paulaf:
Matura bajecznie prosta
5
159:
log100−log
2
8
7
Aru:
Nie mam pojęcia czy takie zadania już tutaj były, ale nie mogę ich znaleźć. Byłabym wdzięczna za wskazówki : )
5
Ania:
W pewnym kraju jest 5,7 mln osób powyżej 65 roku życia co stanowi 35% ogółu ludności. Ile osób mieszka w tym kraju? Wynik podaj z dokładnością do milionów. Podaj błąd bezwzględny i
5
Aga:
Długości dwóch boków trójkąta wynoszą 2 i 5. W jakim przedziale zawiera się trzeci bok trójkąta?
8
Piotruś:
Wykaż że w równoległoboku na rysunku obok suma pól wielokątów niebieskich jest równa sumie pól wielokątów szarych.
1
XXX:
Uprość wyrażenie (2x−1)
2
−(3x−2)(3x+2)+4x i oblicz jego wartość dla x=−3√2
5
kamczatka:
Oblicz błąd bezwzględny i względny 3,456+5,432=8,888~8,89
22
Pretty:
Gdyby masa Księżyca była 8 razy większa niż obecnie i krążyłby on wokół Ziemi w odległości 4 razy większej, to jaka byłaby siła wzajemnego przyciągania Ziemi i Księżyca w stosunku do
14
wajdzik:
Oblicz pierwszy wyraz i różnicę ciągu arytmetycznego, wiedząc, że S
6
=177 i S
8
=212.
1
Gob:
Wierzcholkiem paraboli o rownaniu y=−3(x−2)
2
+4 jest punkt o współrzednych?
5
Gob:
Ciag an okreslony dla n> lub rownego 1 jest arytm. Oraz a3=10 i a4=14. Pierwszy wyraz tego ciagu jest rowny?
4
pomoc:
Liczba dziesiatek w liczbie dwucyfrowej jest o 2 mniejsza od liczby jednosci. Znajdz te liczbe, jesli widomo, ze jest ona wieksza od 25 ale mniejsza o 39.
0
Komunikat:
Egzamin maturalny trwa. Powstrzymajcie sie z odpowiedziami do 11.
4
Tabal:
:::rysunek::: Na rysnki przedstawiony jest fragment wykresu pewnej funkcj liniowej y=ax+b
4
Lara:
Usuń niewymierność z mianownika: √3 /√6+2
3
PinkLady:
Przedstaw w postaci potęgi liczby 3
11
kamczatka:
jeśli za x'a mam podstawić −2 w równanie |−x−2|=2 to czy to będzie
7
Magda:
Log354-log39=
17
MałyAgent:
Witam nie będę ściemniać ... Jestem uczniem liceum (zaocznego)
4
Agnieszka:
1) W trójkącie równobocznym ABC poprowadzono wysokość BD i na przedłużeniu wysokości odłożono punkt K tak, że ∣BK∣=∣AC∣ . Punkt K połączono z punktami A i C. Oblicz miarę kąta
5
Agnieszka:
to w prawdzie fizyka ale może ktoś będzie się orientował jak mi pomóc...
1
Michal:
w urnie jest 10 kul czarnych i 2 białe. Ile kul białych należy dorzucić, aby prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej było równe
3
5
39
natkob90:
Witam. Nie wiem jak rozwiązać to zadanie proszę o pomoc. W pracowni jest 5 stanowisk komputerowych, obserwowano stopień ich wykorzystania w ciągu zajęć
5
Jagienka:
Dane są trzy przedziały: A=〈−4;6〉 B={x∈R:∣x+3∣≥1} C={x∈R:∣x−1∣≤2} . Wyznacz: A∪B , B∖C , A∩C , A∖ B
0
Karolina:
punkty A, B, C, D są kolejnymi wierzchołkami trapezu, w którym AB||CD i długość boku BC wynosi 7
√
2
. okrąg opisany na trójkącie ABD przecina prostą DC w punkcie E. Długość odcinka AE jest
1
calin:
Oblicz granice funkcji: lim przy x,y dążacym do (0,0) 1−cos(x
2
+y
2
)/x
2
(x
2
+y
2
)
2
Michal:
Trójkąt prostokątny, mający przyprostokątne o długości 8 cm i 4 cm, obraca się dookoła prostej zawierającej przeciwprostokątną. Oblicz objętość i pole powierzchni powstałej bryły.
6
awdawdaw:
Moze pora jest nieodpowiednia, ale mam pytanie. Kiedy piszemy przecinek w opisie funkcji ? Przy okreslaniu jej monotonicznosci ?
2
misia:
wykonaj działania a nast. oblicz wartość wyrażenia dla x= −2
6
jonek:
tak z ciekawości jakie muszą być spełnione warunki, żeby odjąć nierówności stronami? Czy tak w ogóle można?
26
Kipic:
:::rysunek:::
Jedno wielkie DZIĘKUJĘ
1
paulina:
1. Liczba log
4
8+log
4
2 jest równa? 2.Dane sa wielomiany w(x)=−2x
2
+5x
3
−3 oraz p(x) 2x
3
+12.Wielomiany w(x)+p(x) jest równy?
9
aqlec:
Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długośc a oraz kąt miedzy krawędzią boczną a płaszczyzną podstawy wynosi 30. Oblicz pole powierzchni tego ostrosłupa.
3
ZmitrężonyWMaraźmie:
Ze zbioru Z=[1,2,3, ..., 100] wybieramy losowo dwie liczby, a następnie z pozostałych liczb znów wybieramy dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na wylosowaniu za
1
agulaa:
logarytmy
3
arletka17:
Srednia arytmetyczna wzrostu czterech chlopcow jest rowna 170 cm.Chlopcy maja:150 cm,170 cm,180 cm i X cm.Ile mierzy najwyzszy chlopiec?
2
aviete:
Takie drobne zadanko: wartość wyrażenia cos40
o
/cos50
o
* tg40
o
wynosi....?
3
aga:
muszę to udowodnić, proszę o jakąś podpowiedź
7
pawcio:
suma długości boku i przekątnej kwadratu jest równa 10. Oblicz pole kwadratu
1
Golden:
9
1
Golden:
9 9
1
domaaan :
Z punktu P poprowadzono styczne PA i PB do okręgu o środku w punkcie O (punkt A, B − to punkty styczności, zobacz rysunek obok). Wiadomo, że kąt APB=58 stopni. Jaką miarę ma kąt wpisany
2
croatia:
Witam. Jak mamy przesunięcia o wektor [p,q] to p to jest gora dol ? a q lewo prawo ?
archiwum 1047,
1046
,
1045
,
1044
,
1043
,
1042
,
1041