prosze o pomoc:)
ula: . Na wydziale produkcyjnym w jednym z zakładów przemysłowych przeprowadzono badania, których
celem było ustalenie przeciętnego stażu pracy zatrudnionych tam pracowników. Uzyskane
informacje przedstawiały się następująco:
Staż pracy w latach Liczba zatrudnionych
0 – 3 70
3 – 6 60
6 – 9 30
9 – 12 20
12 − 15 20
Obliczyć przeciętny staż pracy.
2 gru 18:20
sushi_ gg6397228:
co zaproponujesz do policzenia sredniej
2 gru 18:22
aneta: dziewczyna potrzebuje pomocy, wydaje mi sie ze jak by wiedziala to nie umieszczala by tutaj
tego zadania
2 gru 18:28
ula: potrzebuje gotowego rozwiązania na zaliczenie. sądze ze mam wazniejsze przedmioty do nauki niz
statystyka
2 gru 18:33
sushi_ gg6397228:
wystarczy srodek przedzialu pomnozyc przez liczebnosc
2 gru 18:35
ula: czyli co jakiego przedzialu? mam wykladowce ktory zupelnie nie potrafi tego wytlumaczyc
2 gru 18:37
sushi_ gg6397228:
0−3 srodek przedzialu to .....
3−6 srodek przedzialu to .....
2 gru 18:38
ula: 0−3 to 1,5
3−6 to 4,5
2 gru 18:39
aneta: danielu badz czlowiekiem
2 gru 18:41
sushi_ gg6397228:
czyli mamy srodki przedzialow
teraz liczymy jak zwykla srednia
| | srodek przedzialu1 * liczbnosc1 + srodek przedzialu2 * liczbnosc2 +... | |
srednia= |
| |
| | 5 | |
2 gru 18:42
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
2 gru 18:52
ula: liczac to wszystko wyszlo mi 216 wiec nie wiem czy to tak powinno byc
2 gru 18:53
sushi_ gg6397228:
najpierw liczby do wzoru jak maja wygladac−−> został ze mnie wycisnięty ten wzor przez
Anete
2 gru 18:55
ula: 1,5*70+4,5*60+7,5*30+10,5*20+13,5*20 i to wszystko podzielilam przez 5
2 gru 18:57
sushi_ gg6397228:
raczej nie przez 5 tylko przez n= suma liczby zatrudnionych
Przepraszam, za mała pomyłke
2 gru 19:00
ula: ale skad to 1080 i 200
2 gru 19:02
sushi_ gg6397228:
moze taki wprowadza staż pracy 216 lat
2 gru 19:02
sushi_ gg6397228:
1,5*70+4,5*60+7,5*30+10,5*20+13,5*20=1080
| srodek przedzialu1* liczbno1+srodek przedzialu2 * liczbnc2+.. | |
| |
| suma wszystkich liczebnosci | |
2 gru 19:03
ula: dobra nie oszukujmy sie. potrzebne mi jest 6 gotowych zadan zeby oddac na zaliczenie. pomozesz
mi?
2 gru 19:04
sushi_ gg6397228:
postaram sie
2 gru 19:06
ula: no to co moge ci podesłac plik z zadaniami?
2 gru 19:08
ula: Zad.1. U pewnego sadownika ceny 1 kg jabłek Golden wynosiły: za I gatunek 1,50 zł, za II
gatunek – 1,0 zł i za III gatunek 0,60 zł. Sadownik uzyskał ze sprzedaży jabłek Golden 4800
zł, w tym za I gatunek 3000 zł a za II gatunek 1500 zł. Ile wynosi średnia cena 1 kg jabłek?
2 gru 19:09
ula: W szkole podstawowej nr 1 średnia wieku dzieci wynosi 9 lat, ale połowa dzieci w tej szkole ma
mniej niż 10 lat. Wiek dzieci w szkole podstawowej nr 2 przedstawia się następująco:
Wiek 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Liczba uczniów 20 70 80 100 90 85 95 105 55
obliczyć:
a) o ile różnią się średnie wieku dzieci w obu szkołach
b) o ile różnią się mediany wieku dzieci w obu szkołach
2 gru 19:10
ula: Liczby pacjentów przyjętych przez lekarza rejonowego w ciągu 14 dni były następujące: 24; 18;
5; 15; 22; 23; 19; 20; 24; 23; 18; 24; 20; 25. Porównać wartość mediany i średniej
arytmetycznej liczby pacjentów.
2 gru 19:11
sushi_ gg6397228:
Staż pracy w latach srodek przedzialu(staz pracy) Liczba zatrudnionych
0 – 3 1,5 70
3 – 6 4,5 60
6 – 9 7,5 30
9 – 12 10,5 20
12 − 15 13,5 20
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
suma= 200
| | sr. przedzialu1 * liczebnosc 1 + ... + sr. przedzialu5 * liczebnosc 5 | |
srednia= |
| |
| | suma | |
| | 1,5*70+4,5*60+7,5*30+10,5*20+13,5*20 | |
srednia= |
| = 5,4 |
| | 200 | |
2 gru 19:14
sushi_ gg6397228:
to moze podeslij do mnie plik
napisz na gg
2 gru 19:16
sushi_ gg6397228:
Zad.1.
I gatunek 1,50 zł,
II gatunek – 1,0 zł
III gatunek 0,60 zł.
kasa= 4800 zł,
I gatunek 3000 zł −−−.>trzeba policzyc ile sprzedal kilogramow
II gatunek 1500 zł. −−−> trzeba policzyc ile sprzedal kilogramow
III gatunek ===?
| | wartosc | |
wartosc= cena * ilosc −−> ilosc= |
| |
| | cena | |
| | 3000zł | |
I gatunek: ilosc= |
| = 2000 kg |
| | 1,50 zł/kg | |
| | 1500zł | |
ii gatunek: ilosc= |
| = 1500 kg |
| | 1,00 zł/kg | |
III gatunek: wartosc= 4800zł − 3000zł − 1500zł= 300złoty
| | 300zł | |
III gatunek : ilosc = |
| = 500kg |
| | 0,6zł/kg | |
czyli mamy 2000kg po 1,5 zł 1500 kg po 1zł i 500kg po 0,6 zł
| | 2000*1,5 + 1500*1 +500*0,6 | |
srednia za kg= |
| = 1,2 zł/kg |
| | 2000+1500+500 | |
2 gru 19:26
sushi_ gg6397228:
SP 1 średnia = 9 lat, Mediana= 10 lat.
Wiek dzieci w szkole podstawowej nr 2 przedstawia się następująco:
Wiek 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Liczba uczniów 20 70 80 100 90 85 95 105 55 === 700 razem
| | wiek1 * liczba uczniow1+ wiek 2* liczba uczniow 2+ ... | |
srednia= |
| |
| | suma uczniów | |
Mediana mamy 700 sztuk wiec polowa to 350 i 351
szukamy ucznia ktory stoi na miejscu 350 i 351
20 sztuk 70 sztuk 80 sztuk 100 sztuk 90 sztuk ( i tutaj stoi osoba)
6,6,6,6,6.... 6, 7,7,7,...,7, 8,8,8,8...,8 , 9,9,9,...,9 , 10 ,10,
10, 10, 10 ,10
,10
2 gru 19:37
sushi_ gg6397228:
24; 18; 5; 15; 22; 23; 19; 20; 24; 23; 18; 24; 20; 25.
srednia umiemy policzyc=== dodac do siebie wszystko i podzielic przez ilosc
Mediana
najpierw zapiszemy te liczby od najmniejszej do najwiekszej
mamy 14 wynikow wiec wartosc srodkowa to
7 i 8
| | cyfra na 7 miejscu dodac cyfra na 8 miejscu | |
Medina= |
| =... |
| | 2 | |
2 gru 19:40
kinga: Zad.1. Na wydziale produkcyjnym w jednym z zakładów przemysłowych przeprowadzono badania,
których celem było ustalenie przeciętnego stażu pracy zatrudnionych tam pracowników. Uzyskane
informacje przedstawiały się następująco:
Staż pracy w latach Liczba zatrudnionych
0 – 3 70
3 – 6 60
6 – 9 30
9 – 12 20
12 − 15 20
Przedstawić histogram, obliczyć średni staż pracy, medianę, dominantę, kwartyle, standardowe
odchylenie, współczynnik skupienia i asymetrii.
8 maj 13:14