Liczba rzeczywistych rozwiązań równania
magda: Zadanie 16. (1 pkt)
Liczba rzeczywistych rozwiązań równania(x+1)(x+2)(x2+3) = 0
odpowiedzi mówią że 2, mi natomiast wychodzi że 4
x1= −1
x2 =−2
x3 = √3
x4 = − √3
co robię źle?
8 maj 16:34
zombi: x2+3 nie ma rozwiązań w R
8 maj 16:35
zombi: Zresztą podstaw robie te x3 i x4 to nawiasu (x2+3) i zobacz czy wyjdzie ci 0.
8 maj 16:36
Mila: x2+3>0 dla każdego x∊R
Nie możesz obliczać pierwiastka z (−3) w zbiorze liczb rzeczywistych.
8 maj 16:37
magda: no tak, co za banał eh...
dzięki za pomoc!
8 maj 16:38