rozwiazanie maturalne
Konri23: Witam mam pytanie czy to rozwiazanie dowodu przejdzie. a wiec jest zalozenie x+y+z=0 nalezy
udowodnic, ze xy+xz+yz≤0 . Mozna bylo skorzystac z tozsamosci jednak, ja zrobilem to tak:
z=−x−y stad xy−x
2−xy−y
2−xy≤0 po przeksztalceniu x
2+xy+y
2≥0 czyli niepelny kwadrat sumy,
ktory jest wiekszy, rowny zero. To przeksztalcilem jeszcze dalej w forme (x+y)
2≥xy i
uzasadnilem, ze kwadrat sumy dowolnych 2 liczb rzeczywistych jest wiekszy badz rowny
iloczynowi tych liczb, stad poczatkowa nierownosc tez jest prawdziwa. Jak myslicie przejdzie
to rozwiazanie? Wiem, ze nalezalo skorzystac tam z podanej tozsamosci, ale nie moglem jakos
wpasc jak ja wykorzystac, a bylo napisane, ze "mozna", a nie jest to konieczne. Pozdrawiam

.
8 maj 20:32
Nienor: Nie, bo jest nie poprawne.
Skąd x
2+y
2≥xy, dla każdego x i y
8 maj 20:36
Konri23: kwadrat sumy, nie suma kwadratow, do niepelnego kwadratu sumy dodalem obustronnie xy i zwinalem
we wzor
8 maj 20:39
ICSP: | | 1 | | 3 | | 1 | |
x2 + y2 ≥ xy ⇒ x2 − xy + y2 ≥ 0 ⇒ x2 − xy + |
| y2 + |
| y2 ≥ 0 ⇒ (x − |
| y)2 |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
prawda.
oczywiście zostawienie (x+y)
2 ≥ xy jest błędne. To tak samo jak by zostawić
xy + xz + yz ≤ 0 bez żadnego komentarza
8 maj 20:40
Konri23: a niepelny kwadrat sumy jest faktycznie wiekszy lub rowny 0 dla wszystkich liczb rzeczywistych,
wystarczy ktorys wspolczynnik potraktowac jako parametr wtedy a>0 i delta<0 czyli brak miejsc
zerowych, ramiona paraboli w gore, wyjatkiem jest tu gdy parametr wynosi 0
8 maj 20:43
Basia:
wszystko prawda ICSP tyle, że tam jest
x2+xy+y2
też można udowodnić, że jest zawsze ≥ 0
zresztą tak samo jak udowodniłeś, że x2−xy+y2 ≥0
x2+xy+y2 = (x+12y)2+34y2
8 maj 21:36