matematykaszkolna.pl
rozwiazanie maturalne Konri23: Witam mam pytanie czy to rozwiazanie dowodu przejdzie. a wiec jest zalozenie x+y+z=0 nalezy udowodnic, ze xy+xz+yz≤0 . Mozna bylo skorzystac z tozsamosci jednak, ja zrobilem to tak: z=−x−y stad xy−x2−xy−y2−xy≤0 po przeksztalceniu x2+xy+y2≥0 czyli niepelny kwadrat sumy, ktory jest wiekszy, rowny zero. To przeksztalcilem jeszcze dalej w forme (x+y)2≥xy i uzasadnilem, ze kwadrat sumy dowolnych 2 liczb rzeczywistych jest wiekszy badz rowny iloczynowi tych liczb, stad poczatkowa nierownosc tez jest prawdziwa. Jak myslicie przejdzie to rozwiazanie? Wiem, ze nalezalo skorzystac tam z podanej tozsamosci, ale nie moglem jakos wpasc jak ja wykorzystac, a bylo napisane, ze "mozna", a nie jest to konieczne. Pozdrawiam emotka.
8 maj 20:32
Nienor: Nie, bo jest nie poprawne. Skąd x2+y2≥xy, dla każdego x i y
8 maj 20:36
Konri23: kwadrat sumy, nie suma kwadratow, do niepelnego kwadratu sumy dodalem obustronnie xy i zwinalem we wzor
8 maj 20:39
ICSP:
 1 3 1 
x2 + y2 ≥ xy ⇒ x2 − xy + y2 ≥ 0 ⇒ x2 − xy +

y2 +

y2 ≥ 0 ⇒ (x −

y)2
 4 4 2 
 3 
+

y2 ≥ 0
 4 
prawda. oczywiście zostawienie (x+y)2 ≥ xy jest błędne. To tak samo jak by zostawić xy + xz + yz ≤ 0 bez żadnego komentarza
8 maj 20:40
Konri23: a niepelny kwadrat sumy jest faktycznie wiekszy lub rowny 0 dla wszystkich liczb rzeczywistych, wystarczy ktorys wspolczynnik potraktowac jako parametr wtedy a>0 i delta<0 czyli brak miejsc zerowych, ramiona paraboli w gore, wyjatkiem jest tu gdy parametr wynosi 0
8 maj 20:43
Basia: wszystko prawda ICSP tyle, że tam jest x2+xy+y2 też można udowodnić, że jest zawsze ≥ 0 zresztą tak samo jak udowodniłeś, że x2−xy+y2 ≥0 x2+xy+y2 = (x+12y)2+34y2
8 maj 21:36