Pole powierzchni bocznej ostroslupa prawidlowego czworokatnego jest rowne 260cm^
magda: Pole powierzchni bocznej ostroslupa prawidlowego czworokatnego jest rowne 260cm2 a pole
powierzchni calkowitej 360cm2.Oblicz objetosc ostroslupa.
19 lis 16:34
magda: Pb=260 cm
2
Pc=360 cm
2
Pc=Pb+Pp
360=260+Pp
Pp=100
podstawą jest kwadrat o polu 100 cm
2 zatem a=10 cm
powierzchnia boczna składa się z 4 trójkątów
260=20h
h=13 wysokość ściany bocznej
H
2+5
2=13
2
H
2+25=169
H
2=144
H= −12 sprzeczne
H=12
V=400 cm
3
19 lis 16:48
magda: dzieki
19 lis 17:06
po: popelnilas blad,powinnas wyliczyc jeszcze wysokosc ostroslupa, nie mozna obliczyc objetosci
podstawiajac do wzoru wysokosc sciany bocznej
8 maj 13:17
aniabb: przecież policzyła
8 maj 13:20
po: aaa no
8 maj 13:20
po: zagapilam sie, sorry
8 maj 13:21
matematyk:

ostroslupy
26 mar 19:43