Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długośc a oraz kąt mi
aqlec: Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długośc a oraz kąt miedzy krawędzią
boczną a płaszczyzną podstawy wynosi 30. Oblicz pole powierzchni tego ostrosłupa.
Wynik wychodzi mi nieprawidłowy. Prosiłabym po obliczenia
26 kwi 19:47
aqlec:
26 kwi 20:03
Beti:

dane: a, α=30
o
| | a√13 | | a√13 | | a√39 | |
h = |
| = |
| = |
| |
| | √12 | | 2√3 | | 6 | |
| | 1 | | 1 | | a√39 | | a2√39 | |
Pb = 6* |
| ah = 6* |
| a* |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 6 | | 2 | |
| | 3√3a2 | | a2√39 | | a2(3√3+√39) | |
Pc = Pp + Pb = |
| + |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
26 kwi 20:42
aqlec: Dziękuję za pomoc
26 kwi 21:38
hahnne: A ja mam pytanko. Wiem, że wyszło dobrze i ładnie to wszystko rozpisane, ale powiedzcie mi
tylko proszę, dlaczego moje rozumowanie jest błędne.
Otóż mając podane to 30 stopni założyłam sobie (zgodnie z zasadą trójkąta 30,60,90), że krawędź
boczna będzie równa 2a, a wysokość a√3...
7 maj 22:59
Bogdan:
Zawsze zdumiewa mnie obfitość zapisów w rozwiązaniu prostych zadań.
Masz
hahnne rację. Krawędź boczna ma długość 2a. Wysokość ściany bocznej
| | 1 | |
h = √4a2 − a2/4 = |
| a√15 |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Pole powierzchni całkowitej P = 6* |
| a2√3 + 6* |
| a* |
| a√15 = ... |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
i tyle
7 maj 23:20
Bogdan:
7 maj 23:22
hahnne: No właśnie sobie tak napisałam, jak zaproponowałeś Bogdan to Pc, ale dochodzę do:
| | 3a2√3 | | 3a2√15 | |
Pc = |
| + |
| i mam problem, bo to nie pokrywa się z odpowiedzią :< |
| | 2 | | 2 | |
7 maj 23:35
Bogdan:
a widzisz w swoim rozwiązaniu błąd?
7 maj 23:44
hahnne: Kurde. Nie widzę.
8 maj 00:35