podstawa nie zdana teraz roz
nie lubie matematyki: rozwiąż nierówność logsinxcosx+logcosxsinx=2
wychodzi mi
logsinxcosx *logsinxcosx −2logsinxcosx+1
myslalem nad t=logsinxcos i wtedy to mam (t−1)2=0 i nie wiem co dalej
8 maj 18:09
asdf: korzystałeś z tej własności:
8 maj 18:12
Basia:
najpierw założenia:
sinx > 0 i sinx≠1
cosx > 0 i cosx≠1
dalej masz dobrze i jak to co dalej ?
(t−1)2 = 0 ⇔ t−1=0 ⇔ t=1 ⇔ logsinxcosx = 1 = logsinxsinx ⇔
cosx=sinx ⇔ tgx=1 (na mocy założeń masz prawo podzielić przez cosx) ⇔
x = π4+kπ
8 maj 18:15
Basia: teraz jeszcze trzeba zadbać o założenia
dla x=π4+kπ ani sinus, ani cosinus nie przyjmą wartości 1 i 0
ale ujemne mogą być
trzeba to wykluczyć
8 maj 18:17