proszę o pomoc
Kasia: | | (n−1)! | | 9! | |
ze zbioru rozwiązań nierówności |
| = |
| wybieramy w sposób losowy jedną |
| | (n−3)! | | 7! | |
liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo, że jest to liczba spełniająca równanie |x
2−5x|=x
wiem jak się liczy te silnie
wychodzi mi
(n−1)(n−2)=72
x∊(−7,10)
skoro to są liczby naturalne to biorę pod uwagę tylko x ∊ { 1,2,3,4,5,6,7,8,9}
czy ktoś mógłby mi podpowiedziec co nalezy robić dalej

?
8 maj 20:44
Kasia: .
8 maj 20:47
Kasia: hejjj pomocy to sprawa życia i smierci
8 maj 20:49
Nienor: Czyli n=1 lub n=2, sprawdź, które poktywają się ze zbiorem x.
8 maj 20:52
Kasia: ale właśnie pytanie jak to sprawdzić

bo coś mi się pokręciło
niby definicje wartości bezwzględnej znam itp ale nie potrafię
mógłbyś mi pomóc ?
8 maj 20:53
ICSP: Nienior nie ładnie
8 maj 20:53
ICSP: Ja bym najpierw przepisał prawidłowo treść zadania.
8 maj 20:54
Basia:
skoro istnieje (n−3)! to n−3≥0 czyli n≥3
i zbiór rozwiązań równania (1) to {3,4,5,6,7,8,9}
teraz musisz rozwiązać równanie
|x
2−5x| = x ⇔
x
2−5x = x lub x
2−5x = −x
x
2−6x = 0 lub x
2−4x=0
x(x−6)=0 lub x(x−4)=0
x=0 lub x=4 lub x=6
czyli w poprzednim zbiorze masz dwa elementy sprzyjające zdarzeniu (4 i 6)
stąd
8 maj 20:54
Kasia:
jesteś spostrzegawczy

i podejrzewam ze już to przerabiałeś
8 maj 20:56
Nienor: A tam jest nie równość
8 maj 20:56
Nienor: ICSP nawet bardzo, widziałam tam równość
8 maj 20:57
Kasia: Basiu bardzo dziękuję za podpowiedź

życzę miłego wieczoru wszystkim
8 maj 20:57
Basia: tfu, tfu..............
nierówności (1)
domyślam się, że to była nierówność
(n−1)(n−2) < 72
8 maj 20:57
Kasia: Nienor− wybacz źle przepisałam treść zadania błąd poprawiłam post wyżej
8 maj 20:57
Kasia: Basiu ? czyli coś do skorygowania jest Twoim zdaniem ?
8 maj 20:58
Basia: nie nic; po prostu poprawiam zapis
reszta jest tak samo
8 maj 21:01
Kasia: ok bardzo dziękuję jeszcze raz
8 maj 21:01