układ równań
lily: Rozwiąż układ równań:
| ⎧ | (a+r)+(a+2r)+(a+3r)=27 | |
| ⎩ | (a+r)2+(a+2r)2+(a+3r)2=275 |
|
8 maj 19:16
Basia: na początek opuść nawiasy i zredukuj wyrazy podobne
napisz co dostałaś
8 maj 19:18
lily:
3a+ 6r= 27
a2+ 2ar+r2+a2+4ar+4r2+a2+6ar+9r2=275
tak?
8 maj 19:25
lily: i potem 3a+ 6r=27 /: 3 potem a+2r=9 czyli a=9−2r
8 maj 19:26
lily: a z drugiego równania
3a2+12ar+14r2= 275
8 maj 19:28
Basia: dobrze; teraz
3a+6r = 27 / :3
a + 2r = 9
a = 9−2r
i podstawiamy do (2)
3(9−2r)2 + 12(9−2r)*r + 14r2 = 275
dalej sobie poradzisz ?
8 maj 19:46
lily: jak wyliczę napisze wyniki i sprawdzisz ok?
chyba że nie będę potrafiła..
8 maj 19:50
lily:
r=4
i podstawiam do równania:
a=9−2r
a=9−2*4
a=9−8=1
czyli
r= 4
a=1
8 maj 19:57
lily: dobrze?
8 maj 19:57
Basia: muszę sprawdzić; chwilę potrwa
8 maj 20:04
lily: ok poczekam

a polecenie zadania było:
znajdź ciąg arytmetyczny dla którego suma trzech pierwszych wyrazów wynosi 27, natomiast suma
kwadratów tych trzech wyrazów wynosi 275.
dlatego chciałam wyliczyć ten układ a jak zakończyć to zadanie?
8 maj 20:08
Basia: zgadza się; tak ma być
8 maj 20:10
ZKS:
Można nieco prościej oznaczmy sobie kolejno wyrazy jako a ; b oraz c wtedy
{a + b + c = 27 ⇒ 3b = 27 ⇒ b = 9
{a2 + b2 + c2 = 275
{2b = a + b ⇒ a + b = 18 ⇒ b = 18 − a
a2 + 92 + (18 − a)2 = 275
a2 + 81 + 324 − 36a + a2 − 275 = 0
2a2 − 36a + 130 = 0
a2 − 18a + 65 = 0
a2 − 18a + 81 − 16 = 0
(a − 9)2 − 42 = 0
(a − 9 + 4)(a − 9 − 4) = 0
(a − 5)(a − 13) = 0 ⇒ (a = 5 ∧ c = 13) ∨ (a = 13 ∧ c = 5)
Więc mamy dwa takie ciągi
a = 5 ∧ b = 9 ∧ c = 13 albo a = 13 ∧ b = 9 ∧ c = 5
8 maj 20:17
Basia:
no tak przecież r może być ujemne
r=4 lub r= −4
8 maj 20:19
lily: ojejku bardzo dziękuje za pomoc
8 maj 20:57