Oblicz pierwszy wyraz i różnicę ciągu arytmetycznego.
wajdzik: Oblicz pierwszy wyraz i różnicę ciągu arytmetycznego, wiedząc, że S
6=177 i S
8=212.
Nie za bardzo wiem jak to zrobić

a
1=37 i r=−3
Z góry dziękuję za pomoc.
8 maj 09:56
Hofo: Układ równań ze wzorem na sumę w ciągu i przekształcasz. Jest w tablicach jeśli maturzysta ; d
8 maj 09:58
wajdzik: Nie, jeszcze nie maturzysta.

Już próbuję.
8 maj 10:04
Hofo: Spokojnie wyliczysz tak niewiadome

Jak coś to pisz
8 maj 10:05
wajdzik: Takie jedno pytanie jeszcze, mamy tylko wiadome S6 oraz S8 tak?
Bo doszedłem do tego:
{424=(a1+an)n
{354=(a1+an)n
8 maj 10:11
Hofo: Mamy wiadome tylko dwie sumy oraz fakt że to ciąg arytmetyczny

Zapamiętaj też że mamy n do
an. Suma to Sn wiec n jest tu stałe.
8 maj 10:27
wajdzik: {424=a
1n+a
nn
{354=a
1n+a
nn
To jest źle. Zrobiłem już jeden cały zbiór zadań i robię z drugiego i stwierdzam, że nie
przepadam za ciągami.
8 maj 10:36
aniabb: ale masz n podane
8 maj 10:39
aniabb: jeszcze zamiast a6=a1+5r oraz a8=a1+7r
8 maj 10:40
aniabb: i masz 2 równania i 2 niewiadome ..a1 oraz r
8 maj 10:40
Hofo: O tym "n" mówiłem
8 maj 10:41
aniabb: ja wiem.. ale Wajdzik wciąż nie kumał
8 maj 10:44
Janek191:
S6 = 177 , S8 = 212
więc
S6 = 0,5*(a1 + a6)*6 = 3*( a1 + a1 + 5 r) = 3*(2 a1 + 5 r) = 6 a1 + 15 r
S8 = 0,5*( a1 + a8)*8 = 4*( a1 + a1 + 7 r) = 8 a1 + 28 r
więc
6 a1 + 15 r = 177 / : 3
8 a1 + 28 r = 212 / : 4
2 a1 + 5 r = 59
2 a1 + 7 r = 53
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
2 r = − 6
r = − 3
====
2 a1 = 59 − 5*(−3) = 59 + 15 = 74 / : 2
a1 = 37
=======
8 maj 10:46
wajdzik: BOŻE, trzymajcie mnie!
8 maj 11:01
aniabb: trzymamy
8 maj 11:02