Rozwiązanie logarytmu
sermina: Proszę o pomoc w rozwiązaniu logarytmu
log3 √ 27/{9} − 9 pod kreską, jako ułamek
8 maj 12:44
aniabb: ułamek z całości czy tylko pod pierwiastkiem?
log
3(
√27/9) = log
3(3
3/2−2) = 3/2−2=−0,5
| log3√27 | | log333/2 | |
| = |
| = 3/2/9 = 1/6 |
| 9 | | 9 | |
8 maj 12:51
sermina: log
3 z
√27/{9}
jak zrobić ułamek żeby ten pierwiastek był na górze a 9 na dole
8 maj 12:57
8 maj 12:58
aniabb: | | licznik | |
napisać U {licznik} {mianownik} i bez odstępów będzie tak |
| |
| | mianownik | |
8 maj 13:01
Dzieki Kamcio o to chodziło: Dzięki Kamcio, o to chodziło, tylko bez tego nawiasu ^^
8 maj 13:01
aniabb: no to pierwsza linijka z 12:51
8 maj 13:01
aniabb: wynik −0,5
8 maj 13:01
sermina: dziękuję

*
8 maj 13:02
sermina: a na pewno będzie −0,5? przecież 32 − 22 to jest na plusie 12 czyli 0,5 a nie z
minusem
8 maj 17:37
sermina: choć może faktycznie z minusem ^^ jednak −2 jest wieksze od 32
8 maj 17:40