funkcja homograficzna
kub@: Dana jest funkcja f(x) = [licznik: ]22x−2x / [mianownik: ] 22x+2x . Wyznacz wszystkie
wartości t, dla których równanie f(x) = t ma rozwiązanie.
doszedłem do tego, że f(x) = (2x−1) / (2x+1) , pod 2x podstawiłem niewiadomą, narysowałem
homografię (m−1) / (m+1) (asymptoty: pozioma dla 1, pionowa dla −1) co teraz ?
8 maj 19:26
ZKS:
Tylko musisz jeszcze dać warunek że m > 0
| | m − 1 | | 2 | |
f(m) = |
| = 1 − |
| |
| | m + 1 | | m + 1 | |
Narysuj sobie tę funkcję pamiętając że m > 0. Następnie bierzesz ołówek albo długopis lub
coś innego i idziesz od dołu do góry równolegle do osi OX i sprawdzasz kiedy Twoja funkcja
przetnie się z ołówkiem albo długopisem. Ołówek lub długopis to Twoja funkcja y = t.
8 maj 19:45
kub@: czyli od miejsca przecięcia się hiperboli z osią OY to asymptoty? i z tej osi odczytuje
wartości? więc największa będzie 1 (jak asymptota pozioma) a skąd wziąć wartość najmniejszą?
tzn t∊(min, 1)
8 maj 20:08
ZKS:
| | 2 | |
Jeżeli narysowałeś funkcję f(m) = 1 − |
| dla m > 0 to powinieneś zauważyć jaki zbiór |
| | m + 1 | |
wartości ma ta funkcja.
8 maj 20:25
kub@: coś musiało mnie przyćmić, ale wszystko już jasne. dzięki!
8 maj 21:03
ZKS:
Nie ma za co proszę bardzo.
8 maj 21:28