Całka nieoznaczona
Emilka: Witam, potrzebuję pomocy przy takiej całce:
sin−5(x) dx
móglby ktoś mi doradzić, jak to rozwiązać?
8 maj 12:38
Emilka: można to zapisać jako 1/sin5x ?
8 maj 12:44
8 maj 12:46
aniabb: tak mozna zapisać
8 maj 12:46
Emilka: Ok, zapytam inaczej. Mam taką całkę:
sin−5x cos(x) dx
Wtedy jak to zrobić? Przez części? Zapisać cos(x) jako (sinx)' ? To wygląda na bardzo
skomplikowane...
8 maj 12:49
aniabb: przez podstawienie
t=sinx
dt = cosxdx
∫ t−5dt = −t−4/4 +C = −(sinx)−4/4 +C
8 maj 12:58
Emilka: o kurde, jakie to proste

dzięki wielkie
8 maj 13:00