wydajność pracy pracowników pewnej firmy jest zmienną losową o rozkładzie normal
zozola: PROSZĘ O POMOC W ZADANIU:
wydajność pracy pracowników pewnej firmy jest zmienną losową o rozkładzie normalnym z wartością
oczekiwaną 12 m2/h i odchyleniem standardowym 2m2/h . Oblicz prawdopodobieństwo ze wydajność
losowa wybranego pracownika.
a) jest mniejsza niż 15m2/5
proszę o pomoc w rozwiązaniu
8 maj 11:56
8 maj 12:00
zozola: rozumiem że wzór to:
8 maj 12:04
zozola: czyli gdyby w zadaniu byołby że większa niż 15m2/5
to znaczek wtedy P ( x > 15)

?
8 maj 12:06
aniabb: tak i wtedy P= 1−F(u)
8 maj 12:09
zozola: P(u<1,5) = F(1,5) i to tak zawsze z P zmienia sie na F ?bo wlasnie nie rozumiem tego
i jakbym chciała poszukać z tego wzoru to mam wpsiac po prostu standaryzacja?
http://www.pomocstatystyczna.pl/standaryzacja.html
cos takiego znalazlam ale tam sa zupelnie inne oznaczenia
8 maj 12:17
aniabb: podobne..ja nazwałam u oni z po prostu że to coś innego niż x
wartość oczekiwana to inaczej średnia.. zresztą jest to opisane tam
standaryzacja to ściśnięcie twojego rozkładu w gotowy wykres, żeby można było korzystać z
gotowych tabelek
tu masz ładny obrazek ...
http://www.pomocstatystyczna.pl/rozklad_normalny_tablice.html
tylko u Ciebie trzeba zamalować jeszcze tę pierwszą połówkę więc wyniki o 0,5 większe
8 maj 12:29
zozola: a jeżeli jest w przedziale P ( 8 < x < 16) ?
to obliczam
| | 8−16−12 | |
P ( u < i co mam wpisać 8 czy 16? w liczniku czy po prostu |
| ? |
| | 2 | |
8 maj 12:50
8 maj 12:55
zozola: czy mogę prosic o sprawdzenie?
P ( 8 < x < 13 )
| | 8−12 | | 13−12 | |
P ( |
| < u < |
| ) = P ( −2 < u < 0 ) = F ( −2) − F (0) = |
| | 2 | | 2 | |
0,0275−0,50000 = −0,47725
8 maj 13:05
zozola: A NIE POMYŁKA PRZEPRASZAM ZARAZ NAPISZE POPRAWNIE ŹLE WPISAŁAM W F(0)
8 maj 13:07
aniabb: 13−12 / 2 = 1/2
8 maj 13:08
zozola: P ( −2 < u < 0 ) = F ( −2) − F (0,5 ) = 0,02275 − 0,69146 = −0,66871
8 maj 13:09
aniabb: od końca odejmujesz początek ..czyli F(0,5) − F(−2)
8 maj 13:09
aniabb: pr−wo zawsze musi być dodatnie <1
8 maj 13:09
zozola: rozumiem dziękuje czyli poprawnie będzie
F(0,5) − F(−2) = 0,69146 + 0,02275 = 0,71421
czyli zamieniliśmy bo F ( − 2 ) jest na minusie czy dlatego, że F(0,5) wynosi 0,69146 a w F (
−2) jest niższa liczba wynosi 0,02275
8 maj 13:16
aniabb: F(0,5) − F(−2) = 0,69146 − 0,02275 = .......
zawsze od końca początek
P ( a < u < b ) = F (b) − F (a) =
8 maj 13:21
zozola: faktycznie xD dziękuje
8 maj 13:31
zozola: proszę o sprawdzenie czy dobrze
w przedziale P (x>19)
| | 19−12 | |
P = |
| = P ( u > 3,5 ) = 1 − F (3,5) = 1 − 0,99977 = 0,00023 |
| | 2 | |
8 maj 15:07
zozola: dzięki wielkie

a mam pytanie czyli to jest wzór :
| | x − wartość oczekiwana | |
P = |
| ?  |
| | odchylenie standardowe | |
8 maj 15:29
aniabb: ok
| | x−wartość oczekiwana | |
standaryzowane x czyli u = |
| |
| | odchylenie standardowe | |
8 maj 15:53