matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiaz rownanie
ZADANIE MATMA:
Rozwiąż równanie x
3
+2x
2
−8x−16
8 maj 14:33
Kostek:
x
2
(x+2)−8(x+2)=0 (x+2)(x
2
−8)=0 (x+2)(x−2
√
2
)(x+2
√
2
)=0 x=−2 x=2
√
2
x=−2
√
2
8 maj 14:35