trójkąty
Agnieszka: 1) W trójkącie równobocznym ABC poprowadzono wysokość BD i na przedłużeniu wysokości
odłożono punkt K tak, że ∣BK∣=∣AC∣ . Punkt K połączono z punktami A i C. Oblicz miarę kąta
AKC. Rozważ dwa przypadki
2) Znajdź miary kątów trójkąta równoramiennego, w którym kąt przy podstawie jest pięć razy
mniejszy od przyległego do niego kąta zewnętrznego.
3)Długości dwóch boków trójkąta wynoszą 2 i 5. W jakim przedziale zawiera się trzeci bok
trójkąta?
4) Oblicz długość cięciwy okręgu o promieniu 6,5cm, która leży w odległości 2,5cm od środka
tego okręgu.
8 maj 08:56
wredulus_pospolitus:
x łatwo wyliczyć ... bo jako, że ABC to trójkąt równoboczny ... to h = ....
w takim razie x = .....
8 maj 09:20
wredulus_pospolitus:
2)
α −−− kąt przy podstawie
α + 5α = 360o −> α = ....
180o = α + α + β −> β = ....
8 maj 09:20
wredulus_pospolitus:
3)
wskazówka −−− nierówności trójkątów się kłaniają

każda suma dwóch dowolnych boków trójkąta MUSI być większa od długości trzeciego boku
czyli zawierać się będzie w przedziale (3,7)
8 maj 09:22
wredulus_pospolitus:

wyznacz 'x'
długość cięciwy = 2*x = ....
8 maj 09:24