ciąg arytmetyczny
kasia: napisz trzy pierwsze wyrazy ciągu arytmetycznego, którego suma n początkowych wyrazów wyraża
się wzorem Sn= 7 n2 − 5n
8 maj 17:12
Janek191:
a1 = S1 = 7*12 − 5*1 = 7 − 5 = 2
a1 + a2 = S2 = 7*22 − 5*2 = 7*4 − 10 = 28 − 10 = 18 ,
więc
a2 = 18 − a1 = 18 − 2 = 16
a1 + a2 + a3 = S3 = 7*32 − 5*3 = 7*9 − 15 = 63 − 15 = 48,
więc
a3 = 48 − ( a1 + a2) = 48 − 18 = 30
8 maj 17:26
kasia: dziękuję

teraz widać, że w rzeczywistości nie jest to takie trudne
8 maj 17:32
Janek191:
Inacze
Sn = 7 n2 − 5 n
więc
Sn −1 = 7 *( n −1)2 − 5*( n −1) = 7*( n2 − 2 n + 1) − 5 n + 5 = 7 n2 − 19 n + 12
oraz
an = Sn − Sn −1
an = 7 n2 − 5 n − ( 7 n2 − 19 n + 12) = 14 n − 12
wiec
a1 = 14*1 − 12 = 2
a2 = 14*2 − 12 = 28 − 12 = 16
a3 = 14*3 − 12 = 42 − 12 = 30
8 maj 17:35
Kamcio :): można też inaczej:
a1=S1=7−5=2 dla n=1
an=Sn−Sn−1=7n2−5n−7n2+14n−7+5n−5=14n−12 dla n>1 i n∊N+
mamy wzór na n−ty wyraz, przy czym a1 spełnia ten wzór, a więc an=14n−12. teraz wystarczy
podstawić :
a1=2
a2=28−12=16
a3=42−12=30
8 maj 17:36
kasia : czyli obydwa sposoby są poprawne tak?
8 maj 17:39