trygonometria
Kangurek: oblicz miarę główną kąta skierowanego β, jeśli:
a) β= −130
b) β= −520
9 maj 00:05
Basia:
a jak masz zdefiniowane pojęcie "miara główna" ?
podaj definicję, bo nie chcę Cię wprowadzić w błąd
9 maj 00:55
Damian: a)β=−130
b)β=−520
(−520)+(−130)=
520+130=650
9 maj 01:06
Basia: znowu bzdury wypisujesz
−520 = −360 − 160 = −360+(−160)
− 160 to miara główna
o ile przyjmujemy, że miara główna kąta ujemnego jest ujemna
9 maj 01:08
Basia: bo może być też tak
−520 = −720+200 = −2*360+200
i miara główna = 200
wtedy
−130 = −360+230
czyli miara główna = 230
zależy jaką przyjęliście definicję
9 maj 04:36
Janek191:
β = n*360o + α , n − liczba całkowita; 0o ≤ α ≤ 360o
a) β = − 130o = 230o − 1*360o, więc α = 230o
b) β = − 520o = −2*360o + 200o, więc α = 200o
9 maj 08:07